Mokrý Lom měl zatím jen dva kronikáře. Marie Mlejnková zapisuje události už od roku 1957

10. srpen 2019

Už 61 let píše kroniku obce Mokrý Lom na Českobudějovicku Marie Mlejnková. Je místní rodačkou, i když vlastně ne úplně doslova. „Já jsem se narodila v Pašinovicích, to je kousek přes les. Moje maminka tam měla rodiče, a když jsem se měla narodit, tak tam běžela. Pak mě vzala do nůše a přinesla sem,“ vysvětluje.

Kronikářkou se stala v roce 1957. „Tenkrát začal socialismus a tady byl takový hodně aktivní komunistický předák. Když zjistil, že jsem učitelka, tak mi kroniku předal. Předtím ji psal od roku 1927 jeden sedlák a pak už jen já,“ dodává.

Začátek svého kronikářství zaznamenala do velké černé knihy úvodním článkem. „Tenkrát se ale prostě musela chválit strana a vláda, tak článek je poplatný době, ale píšu tam i o sobě,“ vysvětluje.

Poplatné době jsou podle Marie Mlejnkové i mnohé další zápisy z minulé éry. „Oni mi tu kroniku kontrolovali a já musela chválit třeba JZD. Když mělo výročí deset let, tak je tu třeba věta: Naši zemědělci pracují společně a jejich práce je stále úspěšnější a produktivnější. Z toho vidíte, že se tak muselo psát,“ ukazuje dnes s úsměvem.

Čtěte také

Mezi nejvýznamnější události v novodobé historii Mokrého Lomu patří osamostatnění obce, která dřív spadala pod Římov. „Přispěla k tomu také taková havárie, kdy začala z vodovodu vytékat závadná voda. Ukázalo se, že zemědělci vylili nad pramenem větší množství přípravku na hubení plevele, ale viníkem byl i úřad v Římově, který zanedbal vytýčení ochranného pásma,“ vzpomíná Marie Mlejnková.

S vodou souvisí i samotný název obce. „Taky se tu lidově říká v Mokřenci. Mezi Lahutí a Mokrým Lomem teče potok a jsou tam takové vysoké skály. Odtud brali lidé dřív kámen a ten potok byl mokrý, takže Mokrý Lom,“ objasňuje Marie Mlejnková.

Ta už si také vychovává nástupkyni. Kroniku má po ní převzít její dcera Ludmila Ehrlichová. „Já budu moc ráda pokračovat v tom, co započala moje maminka. Mám obec velmi ráda, taky tu žiji odmalička a záleží mi na Mokrém Lomu,“ uzavírá budoucí kronikářka.

Spustit audio

Související