Koronarok mi přinesl zklidnění. Myslím, že lidé se teď touží dívat na něco hezkého, říká sochař Petr Schel

1. červen 2021

Uplynulý rok ve znamení pandemie koronaviru byl pro mnohé umělce pohromou. Nemohli vykonávat svou práci, leckteří se ocitli téměř bez příjmů. Jak se ale mnoho z nich shoduje, byl to rok zklidnění, na které jindy nebyl čas. Měli čas přemýšlet a třeba pro malíře a sochaře to bylo období nových tvůrčích podnětů.

„V mojí práci se nezrcadlí to, co nás momentálně obklopuje. K tomu si člověk může zapnout televizi, rádio nebo různá jiná média,“ uvažuje sochař Petr Schel ve svém ateliéru v malé obci Slavče nedaleko Vrábče u Českých Budějovic. „Myslím, že lidi se teď touží dívat na něco hezkého a já jim to chci nabídnout,“ dodává.

„Měl jsem naštěstí zakázky, které přišly ještě před koronavirem, a tak jsem dodělal sochy v nadživotní velikosti do jednoho nejmenovaného hotelu. Bohužel kvůli všem známým omezením padla výstava ve Švédsku. Jsem ale otevřen všem novým podnětům, těším se na možnou výstavu v Olomouci, která se teď dojednává,“ rozhlíží se po svém ateliéru Petr Schel.

Sedíme v bývalém obecním hostinci s nárožním vchodem, který si umělec předělal na multifunkční prostor. Momentálně ho využívá nejen pro sebe, ale poskytl ho i své budoucí ženě, herečce Terese Branna z Jihočeského divadla.

Čtěte také

„Dokud to ještě bylo možné a divadla byla zavřená, tak jsme tady dělali takové bytové divadlo a pozvali pár přátel. Terezka má v repertoáru monodrama Holky a kluci a i tady v tomto omezeném prostředí se to povedlo a diváci byli nadšeni,“ líčí nadšeně Petr Schel.

Jeho sochy můžete aktuálně vidět na dvorku galerie v Panské ulici v Českých Budějovicích, kde zanedlouho začne rodinná výstava. Obrazy, kolážemi a asamblážemi se představí jeho matka Alena Schelová a otec Jaromír Schel.

Při té příležitosti rodina a přátelé dodatečně pokřtí knížky Jaromíra Schela. Připomenou tak roční úmrtí této výrazné osobnosti kulturního a společenského života jižních Čech.

Rozhovor se sochařem Petrem Schelem přináší kulturní magazín Kavárna. Dále pořad představuje audioknihu Prvok, Šampon, Tečka a Karel a novou desku kapely Jelen.

Spustit audio

Související