Když máme zavřeno, stačí zazvonit, říkal budějovický galerista Jaromír Schel

18. červenec 2020

Ve věku 80 let zemřel v červenci 2020 Jaromír Schel, nepřehlédnutelná postava kulturního života v Českých Budějovicích. Jako vzpomínku přinášíme rozhovor z cyklu Jihočeši, který vznikl v roce 2019.

Jaromír Schel byl dlouholetým ředitelem Domu kultury Metropol v Českých Budějovicích. Až do své smrti pak vedl společně s manželkou Alenou galerii v Panské ulici.

„Povídání s tímto milovníkem kultury bylo, proč to nepřiznat, povznášející. Měl jako vzdělaný člověk  velký přehled napříč mnoha uměleckými žánry a spoustu osobních zajímavých zážitků, o nichž dokázal skvěle vyprávět. Byl noblesní a galantní, stále plný nápadů,“ popsala redaktorka Ivana Šimánková, která s ním před rokem rozhovor natočila.

Čtěte také

Jaromír Schel vzpomínal například na své dětství ve středních Čechách. „Měl jsem krásné dětství, já jsem zažil zázrak. Mezi Kolínem a Poděbrady se bagrovalo Labe, dělal se tam jez, a jak vyváželi ten sediment, objevil jsem tam takové historické nádoby,“ vyprávěl.

„Lžíce těch bagrů byly naprosto lhostejné, nabraly několik vrstev najednou a ty vrstvy se od sebe často lišily, byly mezi nimi stovky, často i tisíce let. Navíc jsem tam objevil něco, co mě donutilo začít jezdit do muzea – kel z nějakého zvířate, který měl na sobě čárečky, jako dělal místní hostinský chlapům na podtácky,“ dodal.

Dále v rozhlasovém rozhovoru Jaromír Schel mluvil o práci v dole nebo kamarádech. Také společně s manželkou Alenou pozval do Galerie U Schelů v Českých Budějovicích. „I kdybychom snad měli zavřeno, stačí zazvonit a přijdeme vám otevřít,“ řekl tehdy.

Spustit audio

Související