Kina jsou zavřená, ale mnozí distributoři nabízí kvalitní filmovou zábavu přes internet

21. duben 2020

Nouzový stav kvůli pandemii koronaviru se dotkl také distribuce filmů. Kinosály zejí prázdnotou, přesto ani v dnešní těžké době nemusíme přijít o oblíbené filmy. Někteří distributoři nebo velká kina nabízejí divákům možnost zhlédnout snímky online. Tipy, kde filmy stahovat a na které koukat, připravil filmový publicista Luboš Dvořák.

Předně bych podotkl, že stahování filmů či jejich online verze na obrazovce počítače považuji za nouzové řešení. Jsem zastáncem názoru, že velké plátno, výborný zvuk a ztemnělý kinosál nic nenahradí.

Ale pojďme k tomu, jak doma v dnešní době zažít kvalitní filmovou zábavu nebo poučení. Rozhodně vám doporučím zdroje a kanály, které jsou legální a musí se za ně zaplatit. Ale nebojte, není to ani technicky náročné, ani to nezruinuje vaši peněženku.

Kupříkladu na kanálu aerovod.cz to funguje takto: Pokud chcete zhlédnout konkrétní film, koupíte si ho řádově za desítky korun a koukat se může celá rodina. Budete na to mít 30 dnů. Pokud chcete film vlastnit, pořídíte ho o něco dráž, ale cena je nižší než vstupenka do multiplexu.

Pokud vás zaujalo více filmů, je lepší zakoupit měsíční či roční předplatné, kdy získáte neomezený počet přehrání téměř celého katalogu. Věřte, drahé to není. V předplatném na aerovod.cz nemusí být žhavé novinky, ale najdete tam tituly, které vám třeba utekly, nebo patří do zlatého fondu.

Doria Tillierová a Daniel Auteuil ve snímku Tenkrát podruhé

Na aerovodu si určitě vyberete. Za mě dávám tip na francouzskou hořce romantickou komedii Nicolase Bedose Tenkrát podruhé. Chytrá love story vypráví o tom, co by se mohlo stát, kdybychom si zopakovali nejkrásnější okamžiky. Je to potřeba k tomu, abychom se znovu zamilovali?

Dalším tipem na kino doma je portál dafilms.cz. Jedná se online dokumentární kino, portál je výsledkem tvůrčí spolupráce sedmi klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu. Doporučuji pořídit si měsíční předplatné, které lehce překračuje sto korun.

Čeká vás neomezené sledování více než dvou tisíc filmů. Narazíte tu i na hrané filmy, mimo jiné je možné stáhnout povedenou českou sociální komedii Vlastníci o peripetiích spravování společného bytového domu od režiséra Jiřího Havelky.

Čtěte také

Já z dafilms.cz vybírám dokument s názvem Země medu. Vznikl loni v Makedoni díky režisérské dvojici Ljubomir Stefanov a Tamara Kotevska. Mezinárodně oceňovaný snímek vypráví o divoké včelařce Atidže a mizejícím řemesle v dechberoucích sceneriích hornaté oblasti severní Makedonie.

Atidže žije s nemocnou matkou v místě, kde bývala horská vesnice. Díky včelaření si zajišťuje skromnou obživu, z přírody bere jen to, co potřebuje. Její život se však začne razantně měnit. Jak? To už bych prozradil moc. Koukněte se sami na Zemi medu přes dafilms.cz.

Jak víme, kina mají zavřeno, ale některá otevřela online. Například pražské kino Světozor, které užívá heslo Spolu doma v kině. Začátky projekcí jsou ve 20.30 hodin. A jak to funguje? Koupíte vstupenku stejně jako do kina, odkaz na stream pak dostanete do počítače.

Tipy na filmovou zábavu v době pandemie přináší kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná plány Alšovy jihočeské galerie, představuje retrodetektivku Poklad byzantského kupce, která vyšla v audiopodobě, a přináší recenzi Encyklopedie šlechtických rodů.

Spustit audio

Související