Každý opuštěný hrad se rychle stal cílem nájezdů lidí z okolí. Brali trámy, cihly i kamení

14. květen 2024

Když panstvo nadobro opustilo některý už nepotřebný hrad, jako by lidem z okolí řeklo: Berte si. A lidé neváhali. Brali trámy, vždyť jinak by shnily, odváželi cihly a kamení v malém i ve velkém. Někde dokonce vybudovali až ke zřícenině novou pevnou cestu, aby mohli přijet s vozem a nakládat materiál přímo ze zbořených zdí.

Nejvíce šly na odbyt kamenicky tvarované kusy, jako byla žebra z klenby, portály a zárubně oken a dveří.

Třeboňský hejtman Klaric si na stavbu svého domu odvezl kvádry z opuštěného hradu v Trhových Svinech. Z Karlova Hrádku u Purkarce lidé odnesli, co mohli a kam dosáhli. Vytrhávali kameny ze zdí i s rizikem, že na ně něco spadne.

Tak přepychově vybavený hrad, jakým byl Helfenburk, lákal i přesto, že stál daleko a na kopci. Dodnes můžeme třeba ve vsi Koječíně pod hradním vrchem narazit na pěkný gotický portálek v mnohem mladším domě u silnice.

Krásný gotický portál z Helfenburku byl kdysi přenesen také do Chocholaté Lhoty vzdálené sedm kilometrů. Tam fungoval po staletí jako branka usedlosti čp. 3. Ale v šedesátých letech 20. století se tato část statku bourala a kamenný portálek si odvezl jistý pražský výtvarník na svou rekreační chalupu v Provodíně u České Lípy. To je od Helfenburku vzdušnou čarou 170 kilometrů.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Daniel Kovář.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související