Kateřina Bolechová: Mravenci v kredenci

28. červenec 2022

„Máme tady mravence,“ uslyšela jsem výkřik jedné z kolegyň. Rázem se mi v hlavě usadila písnička Ivana Mládka Mravenci v kredenci a nejen to, hned jsem si také vybavila patálie, které s nimi v interiéru bývají.

Zažila jsem to několikrát, jak doma, tak na pracovišti. Mravenci v přírodě působí zcela odlišně, než když je objevíme doma.

Venku je považujeme za pracovité, dokonale organizované a navíc roztomilé, kdopak z nás by si nevzpomněl na pohádkového všeuměla Ferdu Mravence s puntíkatým motýlkem pod krkem. Věděli jste například, že mravenčí královna se dožívá poměrně vysokého věku a dokáže ovlivnit pohlaví svých potomků?

Ovšem pokud se objeví tito rádoby Ferdové v našich obydlích, stávají se z nich otravní nepřátelé a my na ně začneme líčit různé pasti. Od zaručených babských rad až po ta uměle vytvořená lákadla.

Existuje i přípravek s názvem Mravenčí bufet. Moje známá tomu říkala „smrtící catering“ a neváhala ho použít. Faktem je, že jsem se tenkrát snažila mravencům domluvit, aby zmizeli, že je jinak čeká smrt. Neposlechli a pilně stáli v předlouhé frontě u bufetu.

Tehdy jsem si říkala, že já být mravencem, čekám určitě mezi prvními, jsem totiž dost žravá a je celkem snadné mě oblafnout.

autor: Kateřina Bolechová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Kateřina Bolechová: Kolečkové brusle

    Kolečkové brusle se čtyřmi kolečky v řadě takzvané „inlajny“ sestrojil Američan James Plimpton už v roce 1863. Přiznám se, že jsem jim 150 let nato také propadla.

  • Kateřina Bolechová: Vombat

    Při slově vombat asi mnozí z vás netuší o čem je řeč. Ani já jsem netušila, ale před mnoha lety jsem pracovala s Australankou. Bavily jsme se o lecčems, i o zvířatech.

  • Kateřina Bolechová: Tichá zóna

    Pendolinem jsem jela jen párkrát v životě, naposledy z Ostravy do Prahy. Co se týče koupě jízdenek, jsem celkem staromilec, takže preferuji klasický způsob, u okénka.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.