Jurský park v kině ho natolik vyděsil, že hned druhý den začal běhat. A od té doby už nepřestal

12. září 2024

Sedm tisíc kilometrů na triatlonových a běžeckých závodech už má v nohou dobrá duše jihočeského běžeckého sportu Miroslav Šimek. Řídí zdejší běžecký pohár a vede také Jihočeský klub maratonců.

Sám začínal s basketbalem – předurčila ho k tomu jeho výška 198 centimetrů a také ubytování na internátu hned vedle tělocvičny. K triatlonu ho o něco později motivoval pohled na usilovného závodníka na kole Ukrajina. A ke svému prvnímu maratonu dospěl taky velmi kuriózním způsobem.

„Jsem asi běžec, který má k běhání specifickou motivaci. Šel jsem do kina na film Jurský park, na jedničku, a potom jsem měl dojem, že kdo neumí běhat a neuteče před těmi dinosaury, tak tady nepřežije,“ prozrazuje.

„V té době se totiž naklonovala ovce Dolly, klonování rezonovalo společností a já si říkal: Teď to někdo s tím dinosaurem udělá doopravdy a ty na to musíš být připravený. Takže jsem v pátek večer přišel z kina, v sobotu ráno vyndal nějaké staré křusky a od té soboty už jsem běhat nepřestal,“ vypráví.

Miroslav Šimek běhá už desítky let, spolu s tréninky na kole a ve vodě míval režim šesti tréninků týdně a sedmého dne závod. Tím prvním byl hned maraton. „Můj první běžecký závod atypicky nebyla ani pětka, ani desítka, ale byl to rovnou maraton. Prostě jsem přišel na start, tehdy se běželo od budějovické katedrály ke kostelu na Lomeček. Zeptal jsem se, jestli můžu běžet, oni řekli, že jo, tak jsem se postavil na čáru a ten maraton uběhl,“ usmívá se.

Čtěte také

Jednoduché to ale napoprvé nebylo. „Je to velká dálka, čtyřicet dva kilometrů. Když si představíte, že běžíte ze středu Českých Budějovic přes Hlubokou a Zahájí až na Lomec u Vodňan, a na konci do kopce, je to pěkná dálka. První půlka jakž takž šla, ke konci už jsem nemohl. Ale ten závod jsem dokončil,“ říká.

Nebát se a začít doporučuje zkušený běžec i začátečníkům. „Asi se jenom rozhodnout, vzít si nějaké boty, ve kterých se dá běhat, a vyběhnout. Ideálně někde v přírodě, město na to není úplně ono, ale pokud máte poblíž nějaký lesík, polní cesty a podobně, tak tam je krásné běhání,“ radí.

A nejlepší je podle Miroslava Šimka jít si zaběhat po práci. „Úžasně se u toho přemýšlí. Všechny nápady v souvislosti s Jihočeským běžeckým pohárem, Jihočeským klubem maratonců i s prací mě napadají právě při tréninkovém běhu,“ dodává.

Celý rozhovor s ředitelem Jihočeského běžeckého poháru, v profesním životě vrchním radou Státního pozemkového úřadu v Českých Budějovicích Miroslavem Šimkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související