380 výstupů na Kleť zvládl za jediný rok Radek Perník. Nejrychleji kopec vyšlapal za 27 minut

8. březen 2023

Úbytek na váze byl prvotní motivací Radka Perníka k častým výstupům na nejvyšší horu Blanského lesa. To se mu povedlo, shodil 22 kilogramů. Ani pak ale chodit na jihočeskou Kleť nepřestal. Naopak, přidal na intenzitě a nakonec loni zvládl vůbec nejvíc výstupů a stal se Kleťákem roku 2022.

Radek Perník je osmačtyřicetiletý rodák z Českého Krumlova, živí se truhlařinou a baví ho závodní automobily. Kromě toho má ale ještě další, trochu méně obvyklý koníček. Před čtyřmi lety propadl kouzlu nejvyššího vrcholu Blanského lesa. Od té doby soutěží s ostatními členy Klubu přátel hory Kleť o nejvyšší počet výstupů za rok.

Radek Perník, Kleťák roku 2022

Loni Radek Perník stanul na vrcholu Kletě 380krát. To mu vyneslo titul Kleťák roku 2022. Původním plánem bylo dosáhnout třístovky. „Po vyhlášení předloňského ročníku jsme si s kamarády řekli, že by bylo dobré zvládnout 300 výstupů. Chodili jsme každý den,“ vypráví.

„Pak přišla soutěž Himalájský tygr, kdy jsme během jednoho dne absolvovali víc výstupů. A v polovině roku jsem viděl, že jsem s určitým náskokem na prvním místě, tak už byla jasná volba, že budu chtít vyhrát,“ dodává.

Blízko k titulu měl už předloni, kdy byl jeho největším soupeřem Pavel Kovač, který nakonec zvítězil před Radkem Perníkem o tři výstupy. Loňským nejsilnějším konkurentem byl Pavel Kočvara, toho ale Radek Perník překonal o osm výstupů.

Čtěte také

Do soutěže v počtu výstupů Kleť není potřeba se oficiálně přihlašovat. „Dojdete nahoru do restaurace, tam je kniha. Zapíšete se, uvedete, odkud jste šli, datum a na konci roku se výstupy sečtou,“ vysvětluje Radek Perník.

Cest na Kleť vede několik. Radek Perník většinou volí nejkratší trasu pod lanovkou, a to kvůli času, o víkendech pak chodí z Českého Krumlova. „Cesta pod lanovkou nahoru a dolů trvá celkem 55 minut. Nahoru jsme to nejrychleji zvládl za 27 minut,“ doplňuje.

Započítávají se výstupy pěšky i na kole. Radek Perník většinou vyráží o víkendech dopoledne, ve všedních dnech v odpoledních a podvečerních hodinách.

Každodenní výstup na Kleť je závazek, který omezuje nejen samotného Kleťáka, ale i jeho rodinu. Odjet na delší dovolenou je nereálné. „První rok, kdy jsem začal chodit, mi doma kupovali dokonce i oblečení, podpora byla velká. Loni už nadšení opadlo, ale berou to jako součást mého života,“ usmívá se Radek Perník.

Celý rozhovor s Kleťákem roku 2022 Radkem Perníkem si poslechněte online.

Spustit audio

Související