U nás baštíme maso, prozrazují část receptu na úspěch manželé musheři, držitelé titulů ze závodů se psy

22. prosinec 2022

Speciálním odnožím mushingu, tedy závodů s psími spřeženími, se věnují Simona a Pavel Pischekovi z Českých Budějovic. Mladý manželský pár se zaměřuje na individuální mushing, v němž závodí obvykle jeden člověk a jeden až dva psi. Cílem nejsou velké vzdálenosti, ale sprint. I tak se ale trať měří v kilometrech.

Tento sport se dá provozovat jako pouhý běh lidského a zvířecího závodníka, ale také s pojezdem. U sprintů ovšem nejde o sáně a většinou ani o plemeno husky. Pischekovi chovají evropské saňové psy.

Simona se specializuje na koloběžku, této disciplíně se říká scooterjöring, její muž Pavel na kolo a běžky, tedy bikejöring a skijöring. Budějovičtí musheři a jejich dvě fenky mají doma už tituly vicemistrů světa a Evropy i mistrů republiky.

Jednou z častých reakcí lidí, kteří tento sport neznají, je otázka, zda tím své psy netýrají. „Já bych řekl, že víc trápí oni nás,“ směje se Pavel Pischek. „Jsou to plemena ke sportu vyšlechtěná. U evropského saňového psa už většinou rodiče mushing dělali, a jim to tahání a honění se za něčím přešlo do krve,“ vysvětluje.

Větší vliv ale podle něj má to, že člověk svého zvířecího parťáka sportu odmalička učí. „Postupujeme pozvolna, psa do ničeho netlačíme. A je-li dospělý pes vytrénovaný správně a pozitivně, tak se na výkon těší víc, než si lidé dokáží představit. Občas víc, než bych sám chtěl,“ směje se znovu a vypráví, že ani není nutné jezdit na závody, stačí doma začít balit. „Není to jenom vrtění ocasem a poskakování, to je doslova tanec a pokřik. Strašně se na ty závody těší,“ dodává.

Pischekovým se prý nikdy nestalo, že by se psům do závodů nechtělo. „Snad se to může stát u mladého psa, který ještě neumí zkoncentrovat hlavu na danou věc, ale to se dá jednoduše naučit,“ uvažuje Pavel, vicemistr světa ve skijöringu. „Ale ti psi, nejenom naši, tím sportem opravdu žijí a baví je to takovým způsobem, že se to nestane,“ doplňuje.

Co ale může nastat a co může výkon psího kolegy ovlivnit, je takzvaná falešná březost u fenky. „Může být ovlivněná tím, že hárala, její tělo i mysl jsou připravené na to, že měla být štěňátka, ale nejsou,“ líčí Pavel Pischek, „když před ní ale vyndám postroj, tak se neuvěřitelně těší. Spíš je to o tom, že fyzicky nemůže podat výkon na sto procent, ale jenom na 99 procent.“

„Pes se stává od štěněte profesionálním sportovcem,“ doplňuje svého muže Simona Pischeková, vicemistryně Evropy a mistryně České republiky ve scooterjöringu, „má určitý režim, možná ještě přísnější než my. Protože nechodí do práce, má prostor na to regenerovat a zároveň trénovat.“

Kromě pravidelných tréninků patří k přípravě vrcholově sportujícího psa i výživa. „U nás se baští maso, granulemi nekrmíme,“ říká Simona s tím, že živočišná bílkovina je to nejpřirozenější, co svému psovi může dát. „Lze přidat nějakou zeleninu nebo doplňky stravy, vybíráme ale výhradně ty na přírodní bázi,“ uvádí.

Pes jinak k výkonu potřebuje už jen správný postroj. „Někdy je to alchymie, vybrat ten přesně padnoucí, ale na to máme v České republice spoustu odborníků,“ uzavírá Simona Pischeková.

Celý rozhovor se Simonou a Pavlem Pischekovými o neobvyklém sportu mushingu si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.