Jste kolaři, nebo cyklisté? Rozdíly jsou v technice, oblečení i mluvě

25. duben 2018

Jsem spíš kolař než cyklista a ta dvě slova rozhodně neznamenají totéž. Nejdřív ty dva rozeznáte podle blatníků.

Kolař, který si bicyklem krátí každodenní vzdálenosti, by si nikdy nedovolil pokoušet počasí jízdou bez blatníků, protože by riskoval efekt známý jako „obecná škola“. Kolo cyklistovo je však určeno především k buzení závisti za slunných dnů, a k tomu potřebuje blatníky stejně málo jako nosič, brašnu nebo nesený vyorávač brambor. 

Technické rozdíly jsou vůbec markantní. Cyklistovo kolo není starší dvou let a je plné konstrukčních prvků, které kosmický výzkum zavrhl jako příliš nákladné. Kolařovo kolo neurčitého stáří je kombinací gumicuků, izolepy a kolíků na prádlo udržováno právě v takovém stavu, aby přežilo následující jízdu.

Všímejte si i oblečení. Zatímco pravověrný cyklista nevyjede bez vědecky sestavené kombinace funkčních svršků v barvách duhového sršně, kolař odjíždí v čemkoli, v čem ke kolu přišel. Jen kolař také nosí boty, ve kterých se kromě šlapání dá i chodit.

O rozdílu v mluvě snad jen tolik, že použije-li cyklista slovo „šlapka“, nemyslí tím na rozdíl od kolaře součástku. Jeho kolo má samozřejmě pedály.

To vše jsou ale jen příznaky rozdílu, který vládne v jejich hlavách. Zatímco pro cyklistu je bicykl oltářem, pro kolaře deklarací dopravní nezávislosti.

Jak jsem řekl, řadím se spíš ke kolařům, ale skalní kolař nejsem. Nejezdím s rezavým řetězem, obě brzdy mi brzdí a občas si dopřeju jasně cyklistickou vychytávku. Třeba vytuněné sedlo pro svůj věčně bolavý zadek.

Spustit audio

Související