Jsou to v podstatě odpustky, popisuje emisní povolenky energetický poradce. Raketový růst jejich cen vedl k současné krizi

28. leden 2022

Ceny energií rostou, někteří lidé se coby zákazníci zkrachovalých dodavatelských společností ocitli u dodavatelů poslední instance a obdrželi ty nejvyšší tarify. Dnes možná přemýšlejí, co budou platit dřív, zda doplatky, vysoké zálohy, elektriku, plyn nebo benzin. „Bude to ještě horší,“ říká inženýr a poradce pro Energy Centre České Budějovice Josef Šťastný.

Jako důvod udává nesmírně vysoké ceny emisních povolenek, které se zvedly až čtyřnásobně. „Evropská unie v roce 2005 řekla, že do roku 2020 snížíme emise. Někde se to povedlo, někde se to nepovedlo. A teď říkají, že do roku 2030 je snížíme dokonce na 50 procent. Z toho vyplývají tyto drastické ceny,“ vysvětluje.

„Emisní povolenky jsou v podstatě odpustky. Dřív je nakupovaly státy a letecká doprava, potom elektrárny a velké fabriky. V současné době si může koupit povolenku i soukromá osoba,“ dodává.

„Teorie je, že bychom měli znečišťovat méně. Ale ono to nebude tak jednoduché, protože znečištění se bere hlavně z energetiky, a to znamená tepelné elektrárny. V Česku je výroby z tepelných elektráren poměrně hodně, tak 40 až 45 procent. A Poláci jsou na tom ještě hůř. Jde se spíš k nějaké zelené energetice, to znamená voda, vítr, Slunce, bioplynové stanice… To je cíl celého procesu,“ popisuje Josef Šťastný.

Čtěte také

Ceny podle něj narostly, protože emisních povolenek je málo a skoupili je i někteří spekulanti, kteří čekají, že budou ještě dražší. „Je to cenné zboží a v podstatě jedna povolenka znamená vypouštění jedné tuny oxidu uhličitého,“ komentuje poradce.

„Evropská unie udělala krok A. Teď je ještě třeba, aby udělala krok B a zamezila skupování emisních povolenek spekulanty, kteří čekají, až se cena zvýší,“ dodává.

„Třeba Bohemia Energy absolutní nárůst neodhadla. Rychlost nárůstu všechny naprosto překvapila, od ledna do října loňského roku to byl až pětinásobek. Je to raketový růst,“ poukazuje Josef Šťastný na pád českého dodavatele elektrické energie a zemního plynu.

„Covidová krize tohle trošku podržela dole, protože v té době nebyla poptávka po elektrické energii tak vysoká. Dochází ale k recesi průmyslu. Spotřeba energie je značná. Všechno se tlačí ke spotřebě plynu a elektrické energie. Odbourávají se uhelné zdroje, tím pádem cena ušlechtilejší energie je samozřejmě vyšší,“ říká Josef Šťastný.  

Celý rozhovor s Josefem Šťastným o energetické krizi, včetně rad, jak se nejen během ní zařídit, si poslechněte online.

autoři: Eva Kadlčáková , Lenka Herrmannová
Spustit audio

Související