Jiří Hájíček: Selský baroko. Příběh z jihočeského venkova o návratu do období násilné kolektivizace v 50. letech

21. květen 2021

Sedmatřicetiletý genealog Pavel Straňanský se živí sestavováním rodokmenů především pro zámožné emigranty, kteří ve staré vlasti hledají své kořeny. Jednoho dne se dostane k neobvyklé zakázce.

Má rozplést spletitý příběh z doby kolektivizace nejen jihočeských vesnic. Putuje po vsích svého rodného kraje, aby ze zápisů starých kronik a výpovědí pamětníků postupně rekonstruoval příběh udání, které v 50. letech přivedlo několik sedláků do vězení.

Selský baroko
Čte: Ondřej Volejník
Připravila: Sabina Langerová
Napsal: Jiří Hájíček
Zvukový mistr: Pavel Schober
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2006.

Jiří Hájíček ve svém románu, který vyšel v nakladatelství Host v roce 2005, vypráví vlastně dva příběhy. Jeden se odehrál před více než půlstoletím v době rozkulačování českého venkova a druhý se odehrává v současnosti. Oba příběhy se, tak jak postupuje pátrání genealoga Pavla, propojí. Kořeny zla sahají až do současnosti a staré křivdy stále nejsou zapomenuty.

Román Selský baroko je inspirován historií rodiny Jiřího Hájíčka, také proto autor knihu věnoval svému otci.

I přes tuto prvotní inspiraci ale strávil hodně času rešeršemi. Jak vzpomínal v jednom z rozhovorů, procházel kroniky obcí, listoval v oblastním archivu v Třeboni knihami narozených, zemřelých, farními matrikami. Dnes už je sice spousta těchto pramenů dostupná na internetu, ale to podle spisovatele není to pravé dobrodružství.

Román Selský baroko je první knihou Jiřího Hájíčka, která byl přeložena do světového jazyka. Do angličtiny ho pod názvem Rustic Baroque přeložil Gale A. Kirking, bývalý novinář, investiční analytik a manažer, který pochází z USA, ale od roku 1992 žije v Evropě.

Spisovatel Jiří Hájíček

Jiří Hájíček za svůj venkovský román Selský baroko získal v roce 2006 cenu Magnesia Litera v kategorii próza. Dramatizaci oceňovaného románu má na programu Jihočeské divadlo.

Sedm let po Selským baroku vydal Jiří Hájíček další román z jihočeského venkova s názvem Rybí krev. Jedná se o příběh o obyvatelích vesnice, která musela v 80. letech ustoupit výstavbě jaderné elektrárny Temelín a vybudování Hněvkovické přehrady.

Inspiraci opět našel v rodinné historii, byť ne tak dávné. Sám autor pochází z jedné ze zatopených vesnic. I román Rybí krev bodoval v soutěži Magnesia Litera. V roce 2013 získal titul Kniha roku. A příběh o obyvatelích jedné zaniklé jihočeské vesnice se dostal i na prkna Jihočeského divadla. ¨

Do třetice se jihočeský venkov jako místo děje objevuje v románu Dešťová hůl z roku 2016. Přináší příběh ze současné vesnice, v němž jde o pátrání po zděděných pozemcích i osudech lidí, kterým patřily.

Naše čísla hrají... s vámi
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka