Jiří Březina starší: Vítr

15. červen 2022

Často opakuju jednu chybu. Při sledování předpovědi počasí se soustředím jen na teplotu a na to, jestli bude pršet. Věta o síle větru kolem mě prošumí, obleču se podle teploty a pak se divím.

Silný vítr umí znepříjemnit i procházku a na kolo je lépe vůbec nesedat. Jenže když máte být večer někde úplně jinde a nic než kolo nemáte, jsou takové rady k ničemu.

Bylo to před pěti lety v jižní Francii, v místech, kde se zvlněné předhůří Pyrenejí svažuje ke Středozemnímu moři. Krásný kraj. Ze začátku byla jízda příjemná. Nastala totiž výjimka z pravidla, že vítr fouká cyklistům vždycky naproti. Teplý silný vítr s rychlostí kolem padesátky se hnal od západu k východu, stejně jako my, takže jsme ho měli v zádech a jelo se báječně. I dlouhé kopce jsme vyjížděli s minimálním šlapáním a rychlostní průměr ukazoval na rekord.

Jak jsme ale začínali stoupat k jednomu z mnoha horských hřebenů, vítr sílil a jeho pomoc byla čím dál míň příjemná. Problémem byly hlavně ostřejší zatáčky, které se mnou chtěl mermomocí projíždět rovně. Bylo štěstí, že jsme jeli po okresce s minimálním provozem.

Pak nás stoupání přivedlo až na samotný hřeben a vítr se rozeřval natolik, že s jízdou byl konec. Sesedl jsem z kola jen o chvíli dřív, než bych i s ním skončil někde ve křoví.

Dál už mi kolo sloužilo jen jako opora, bez které bych asi nedokázal vůbec stát. Přikrčil jsem se a vedl jsem ho v nahnuté poloze, ve které jsem s ním vytvořil písmeno A. Vítr mým písmenem cloumal, chvílemi mě sunul smykem, ale nakonec se mi nějak podařilo přemanévrovat do závětří pod hřebenem. Stačilo sestoupit o pár metrů a už jsem zase jel jen s příjemným větrem v zádech.

Dojeli jsme vyděšení, ale v pořádku. Později jsme se dozvěděli, že ten vítr nahoře  byl devadesátikilometrový.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.