Jiří Březina starší: Anatomie hrdinství

27. květen 2022

Slova o hrdinství a hrdinech teď slýcháme častěji než dřív, a to bohužel znamená, že se vzdalujeme klidným časům, kdy jsme se měli jako prasata v žitě a hrdiny nikdo nepotřeboval. Pokud ovšem za hrdiny nepovažujeme reklamami polepené bruslaře, jejichž hrdinství spočívá v dopravě kusu gumy za brankářova záda.

Teď ale klidné časy pominuly a i když je zatím ohrožené spíš naše pohodlí, než naše životy, o skutečném hrdinství můžeme číst každý den. O nasazení vlastního života pro záchranu životů jiných, o hrdinství celých vesnic, měst i národů.

Kupodivu se zdá, že hrdinství není ani tak věcí odvahy, jako spíš schopnosti překonat strach, když situace volá a nikdo jiný tady není.

V každém případě hrdinství vyžaduje dostatečně důležitý cíl, a ten cíl musí být společný. Nemůžete si dělat nárok na hrdinství, když se odvážně snažíte něco pěkného urvat jenom pro sebe. Tam se místo slova hrdinství daleko víc hodí slovo drzost. Podmínku hodnotného společného cíle pěkně naplnila například bájná Prométheova mise, která přinesla oheň celému lidstvu.

Další nezbytnou podmínkou hrdinského skutku je dostatečné riziko. Hrdinské činy nemusí dobře dopadnout a také se říká, že nejvíc hrdinů najdeme na hřbitově. Pro nás ostatní to ovšem není zásadní vada, plody hrdinského skutku si můžeme užívat i tak a navíc nehrozí, že by hrdina kazil vlastní oslavy nevhodnými výroky.

Hrdinství bohužel podléhá času, včerejší hrdinové jsou dnes zpochybňováni a naopak historie objevuje jiné, o kterých nikdo nevěděl.

Jsou ovšem činy, které jen tak nikdo nezpochybní. Například akce československých výsadkářů, jejíž výročí si teď připomínáme. Těch, kteří za cenu vlastních životů nejen zkomplikovali řízenou likvidaci celého národa, ale také ukázali světu, že ti věčně švejkující Češi se zmohou i na něco víc než na chytré řeči u piva.

Myslím, že by se pro ně našla práce i dnes.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.