Jiří Březina starší: Úskalí internetových návodů

23. září 2024

Nejspíš se také občas díváte na video návody, kterých jsou na internetu tisíce, nebo spíš milióny. Já také, ale moc rád je nemám a hned vám řeknu proč.

Dejme tomu, že jste se v záchvatu technického optimismu pustili do výměny řemenu u vaší pračky. Začátek byl hladký, nový řemen přišel z e-shopu, pračku jste úspěšně rozebrali, ale pak se to nějak zadrhlo. Zdálo se totiž, že k pokračování potřebujete tři ruce a také by bylo výhodné, kdybyste na výšku neměli víc, než čtyřicet centimetrů. Pračka je v troskách, koš na prádlo plný a každá rada dobrá.

Mohli byste zavolat profi servis, jenže do takové kapitulace se vám nechce. Tušíte, že byste vyslechli pár poznámek o amatérech a následovala by mastná faktura. Co zbývá? Návod na internetu.

Dobré je, že tam najdete návody prakticky na cokoli, od ořezání tužky po výrobu atomové pumy. Jenže nejdřív musíte přetrpět reklamy. Čím víc vaše oprava chvátá, tím bude reklam víc a budou delší. Po nich se ještě dozvíte, že pokud vám reklamy vadí, můžete si zaplatit za prémiový přístup bez reklam. Částka za ten přístup se příliš neliší od ceny nové pračky, takže je vám souzeno trpět dál. Následují výzvy k lajkování, sledování, odebírání kanálu a bůhví čemu ještě. A ještě pár poděkování sponzorům a propagace jejich výrobků a po nějakých pěti deseti minutách může návod začít.

Nezačne tím, co potřebujete. Buď se potopí do hlubin oboru a začne přednáškou o historii praní prádla, anebo se vám dostane obsáhlého vysvětlení, jak se drží šroubovák. Po dalších deseti minutách se zdá, že se konečně blížíte k tomu, co vás zajímá.

S napětím sledujete, jak mládenec v reklamní čepici zopakoval všechny kroky, které vy už máte za sebou, užuž se blížíte ke kritickému místu, a najednou střih! ... a mládenec dotahuje šrouby na krytu a má hotovo. Z jakýchsi důvodů neukázal zrovna tu fázi, kdy někam nasazuje něco, co tam vůbec nasadit nejde, a kvůli čemu jste tu instruktáž vlastně hledali.

Neříkám, že jsou takové všechny internetové návody, mnoho je jich užitečných, ale ne ty, které zrovna potřebujete.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související