Jiří Březina starší: Svět bez fotek

6. září 2024

Jedna situace se mi stále opakuje. Probírám se hromadou fotek a je jasné, že jich mám moc. Mnoho je jich podobných a stačilo by zachovat jednu, další jsou zbytečné úplně.

Začnu je promazávat, abych za půl hodiny zjistil, že jsem s tou hromadou vůbec nepohnul a jen ztratil půlhodinu. Rezignuju a jdu koupit další disk, aby mohla hromada růst dál.

Určitě v tom nejsem sám, protože na celém světě vzniká denně pět miliard fotek. Ano miliard, ne miliónů. Napadlo vás, co všechno by se pro nás změnilo, kdyby před dvěma sty lety k vynálezu fotografie nedošlo?

Žádná selfíčka ani fotky z dovolené. Do knih a novin by se vrátily rytiny a do našich průkazů popisy typu „postava střední, obličej souměrný, barva vlasů hnědá“, k malé radosti policistů. Ti už by nám také nemohli posílat usvědčující fotky z tepla kanceláří, ale museli by nás při hříchu nachytat rovnou na silnici, s plácačkou v ruce.

A protože fotografie je i základem videa, nebyly by žádné filmy a žádné sportovní přenosy, ani kina ani televize. Zprávy ze světa bychom nanejvýš poslouchali z rádia.

Ale fotografickou cestou se vyrábějí i čipy, které jsou základem veškeré dnešní elektroniky. Takže i rádio, které bychom poslouchali, by muselo být pěkně staré a zavolali bychom si leda telefonem s rotačním číselníkem. Všechny počítače si rovnou škrtněte a s nimi i celý internet. Ze silnic by zmizela všechna auta mladší dvaceti let.

Vypadá to jako konec civilizace. Ale ne všechno by šlo k horšímu. Zmizely by vlezlé billboardy, z plotů by se na nás přestaly křenit falešné úsměvy politiků. Neděsila by nás varování „další záběry jsou drastické“. Zaplnila by se divadla a koncertní sály a daleko víc by se četlo. Zlepšila by se nám paměť a zdokonalili bychom se ve vyprávění. Mnohem víc lidí by umělo kreslit a děti by si zase hrály na schovku nebo s panenkami a s míčem.

Nejsem žádný staromilec, ale skoro si říkám, jestli by to nestálo za to. Aspoň na chvíli.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související