Jiří Březina starší: Pravěký zemědělec

28. prosinec 2021

Nejsem člověk zrovna trpělivý. Práce, které mě nebaví, a že je jich dost, dělám nesoustředěně, nekvalitně a pokud nemusím, nedělám je vůbec.

Typický případ je administrativa neboli papírování. Vypisovat do kolonek nějakého formuláře údaje o něčem, co už se beztak stalo a tím zapsáním se už v ničem nezmění, mi působí až fyzickou bolest. Ale i jednoduché manuální práce, které nepředstavují dostatečnou výzvu mému intelektu, jak se tomu vznešeně říká, odkládám, jak to jde a unikám od nich pro jakoukoli záminku.

Tolik nutný úvod.

Nedávno se stalo něco, co mě nenaplnilo velkou radostí. Rozbalil jsem velký pytel slunečnicových semen pro krmení ptáků, a zjistil, že obsah má k použitelné čistotě zatraceně daleko. Pěticentimetrové klacky, hrudkovité zbytky květních lůžek, hromada drobných semen plevele a spousta prachu. Nic pro naše rafinovaná automatická krmítka. Jak to vyčistit? Prohnat něco sítem je efektní slovní obrat, ale na slunečnicová semínka síto nefunguje, většina nečistot propadne s nimi.

Začal jsem usilovně přemýšlet, jak čištění mechanizovat, protože mi nepřišlo možné přebírat ty desítky kilogramů ručně. Nepřišel jsem na nic. Přesněji řečeno na nic, co by nestálo desítky tisíc, nevyžadovalo měsíc přípravných prací a dalo se provádět v našem 3+1.

Zbyla možnost poslední, přebrat ta semena v Popelčině stylu ručně. Hrůzná představa, jenže ptáci už ťukají zobákem na okno.

Pustil jsem se do toho a ke svému úžasu jsem zjistil, že mě to baví. Baví mě kroužit semínky v míse, jak to dělá zlatokop se zlatonosným pískem, vyzobávat pinzetou nečistoty a výsledek s uspokojením přesypávat na čistou hromadu. Nemohu se od té práce utrhnout a utíkám k ní od činností zdánlivě daleko zajímavějších.

A k tomu mám pocit, jako bych to přebírání už kdysi dávno dělal.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.