Jiří Březina starší: Počítače

28. květen 2021

Když jsem si před léty začínal hrát s počítači, netušil jsem, že jednou budou slavit svátek. Ostatně netušil jsem toho daleko víc.

Ty začátky byly naivní a dobrodružné zároveň a nadšení převažovalo nad informacemi. Nebyl internet, tedy ani google ani Wikipedie. Shánění odborné literatury spočívalo v přemlouvání obsluhy některé ze vzácných kopírek, aby nám za flašku nebo bonboniéru zkopírovala těžce sháněnou knížku. Svět počítačů byl z dnešního pohledu primitivní, ale zároveň i čistý, protože ho ještě neobjevil ani obchod ani politika, natož zločin.

Jaký kus cesty ty chytré mašinky za pár desetiletí urazily, vidíme teď všude kolem sebe. Pokrok je to obrovský a těžko se s čímkoli srovnává. Pokud by stejně rychle postupoval třeba vývoj aut, vešla by se dnes do zásuvky u stolu, tankovali bychom je jednou za pět let a uměla by létat. Přinejmenším.

V jedné věci ale pořád není jasno - přinesly počítače víc dobrého, nebo zlého? Stojí nám ztráta soukromí, ohrožení bankovních účtů, zmanipulované volby a zneužívané děti za snadné zpracování textů, digitální fotky, filmové efekty a pohodlné nákupy z domova?

Svoje lepší stránky předvedly počítače například při současné pandemii. Bez nich bychom neměli ani práci z domova ani distanční výuku a bůhví, jak by to dopadlo. Ale neviděli bychom svoje děti raději venku se švihadlem a míčem než u her, kde se zdokonalují v rychlé střelbě na lidskou postavu? Můžeme považovat za dobrý vynález kryptoměnu, při jejíž těžbě se nesmyslně posílá spousta cenné energie pánubohu do oken?

Ať je to, jak chce, vývoj se takovými úvahami neřídí a tryskem letí dál. Spíš bychom se měli ptát, jak dlouho bude ještě počítačům trvat, než si svůj svátek oslaví samy, bez nás.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.