Jiří Březina starší: Optimální život na Máji

12. leden 2022

Cizí slova někdy používáme, aniž bychom přesně chápali jejich význam. Tak jsem se nedávno poučil o pravém významu slova optimalizace.

Vyšel jsem z domu a padl na mě neurčitý pocit, že je něco jinak. Po chvíli tápání jsem na to přišel - zmizel náš oranžový odpadkový koš, který léta k tomu pohledu patřil.

Zmizel důkladně, i s nosnou konstrukcí, po které zůstal jen pečlivě uhrabaný plácek. Jako by sublimoval. Když jsem kousek popošel, zjistil jsem, že sublimace nepostihla jen náš koš, ale i další dvě desítky košů v naší ulici a jejím okolí. Byly fuč.

„Už bylo na čase,“ řekl jsem si, protože ty koše leccos pamatovaly a byly zralé na výměnu. Jenže běžely dny, pak týdny a žádné nové koše se neobjevovaly.

Zato se objevilo něco jiného. Travnaté plochy kolem našeho bloku jsou oblíbeným místem pro venčení spousty psů a jejich majitelům náhle zmizela možnost zbavit se psího odpadu. Přesněji zbavit se ho hygienicky. A tak nám na dosud čistých chodnících začala houstnout psí hovínka.

Jakýsi soused to nevydržel, sepsal petici a s přiměřeným počtem podpisů ji poslal na radnici. Přišla odpověď a v ní vysvětlení: „Od loňského roku probíhá na celém území města optimalizace počtu odpadkových košů.“

A dále se tam píše, že když už jsme se ozvali, instalují nám na konce bloku dva odpadkové koše nové, to jako náhradu za nějakých dvacet odstraněných. Tady musím upozornit, že náš blok čítá nepřerušenou řadu devíti domů a obejít ho znamená půlkilometrovou procházku. Stav našich chodníků ukazuje jasně, že všichni pejskaři takovou zacházku nezvládnou. Hygiena především.

Jde nepochybně o peníze. Občané musí žít optimálně, zacpat si nosy a koukat, kam šlapou, aby zbylo na letiště, přístavy a možná i nějaký ten menší kosmodrom.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související