Jiří Březina starší: Hranice

6. říjen 2021

Jsou věci, které současně mám i nemám rád. Patří k nim třeba hranice, ty neviditelné čáry v krajině, za nimiž je leccos jinak. Příroda nás přesvědčuje, jak je ta čára umělá, zvěř přes ni přeběhne, pták přeletí a roste za ní stejná tráva, i když nám se možná zdá zelenější.

Zdálo by se, že hranice jsou nutné zlo, které nás omezuje a je spojené jen s nepříjemnými věcmi, jako jsou kontroly, zdržení nebo nedej bože války. Už to vypadalo, že nás otravovat nebudou, ale najednou znovu vyrostly ze země. Naštěstí mají hranice i zábavnější stránku, protože na obou stranách té čáry žijí lidé a je zajímavé sledovat, co dělají stejně a co si zařídili jinak.

Pamatuju, jak jsem zíral při prvních výletech k rakouským sousedům v devadesátých letech. Pole obdělaná až k hraničnímu patníku, za kterým u nás ostrým střihem pokračovala ladem ležící divočina. Silnice náhle bez výmolů. A rakouská městečka bez oprýskaných domů šokovala svojí čistotou, muškáty v oknech a auty v průměru o dobrých deset let novějšími. Připadal jsem si jako cestovatel v čase.

Teď je většina rozdílů pryč. Nápisy jsou pořád v cizí řeči a styl budov je také jiný, ale barabizny s opadanou omítkou u nás zmizely, auta už jezdí na obou stranách hranice stejná a stejné je i oblečení lidí, pokud tedy zrovna netrefíte na folklorní festival.

Globalizace nás sblížila a míjíme stejné benzinky a obchoďáky. I na plotech visí stejné reklamy, jen s tím rozdílem, že u nás jich visí daleko víc. Zrovna tenhle pokrok jsme si mohli odpustit.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.