Jiří Březina starší: Mobilní stigma

17. září 2021

V životě se řídíme mnoha nepsanými pravidly, která nám pomáhají vyvarovat se trapasů. A tak se třeba zdravíme a při jídle nesrkáme polévku. Tahle pravidla mají ale slabinu: jak se objeví novinka, vzniká problém.

Mobilní telefony přinesly takový problém hned dvakrát.

Nejdřív jsme se museli vyrovnat s komickou skutečností, že po ulici jde osamělá postava a živě hovoří s někým, kdo tam není. Bezdrátová komunikace něčím, co držíte v ruce, byla dlouho rekvizitou špionážních filmů a najednou si stejným způsobem maminky ověřují, jestli dítě nezapomnělo svačinu.

A bezdrátovým povídáním to neskončilo, jen jsme si na něj zvykli, telefony přibraly další funkce a dnes nosíme v kapse celou hromadu zařízení od psacího stroje přes televizor až po poštovní schránku. Technicky – zázrak, ale společensky? Problém.

Například není nic pobuřujícího na tom, když si člověk v kavárně nebo v parku čte knihu. Nikdo vás neprohlásí za mentálně narušené, když si na stejných místech píšete dopis, kontrolujete diář nebo prohlížíte časopis. Pokud si vás vůbec někdo všimne, v jeho pohledu nebude žádné opovržení.

Pokud ale na stejném místě provádíte úplně stejné činnosti na mobilním telefonu, riskujete nálepku asociálního pomatence, který propadl závislosti, nedokáže vnímat svět vlastními smysly a celkově spěje do záhuby, která je jinak vyhrazená narkomanům a notorickým alkoholikům.

Ten problém se posouvá v čase, takže nepochybuji, že své si od mravokárců užili i čtenáři prvních knih. A i když nevím, jaké vynálezy nám chystá budoucnost, určitě se neobejdou bez kyselých komentářů těch - kteří přece kdysi vystačili se starým dobrým mobilem.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.