Jiří Březina starší: Fotografie

16. květen 2024

Fotografie vznikla zrovna v době našeho národního obrození, a tak máme nejspíš štěstí, že obrozencům její vynález unikl. Možná bychom dnes skloňovali nějaké světlokreslení. Fotografování se úspěšně šířilo, nejdřív nenápadně, ale jakmile se fotoaparát zabydlel v mobilu, vybuchla bomba. Dnes fotografuje celý svět a fotek denně vzniknou miliardy.

Samotné fotografování už nemůže být jednodušší. Když jde jen o selfíčko, posíláte kamarádům rovnou z pláže, aby záviděli, jde to jako po másle. Jisté problémy nastanou, pokud si tu fotku budete chtít prohlédnout za dvacet let. Až mám dojem, že tady je v systému díra.

Kdysi jsem fotil na filmy, ukládal je do popsaných obálek a povedené fotky si zvětšoval a ukládal do krabic. Leží tam dodnes a padesát let na nich není znát. Černobílá fotka je držák a klidně se dožije stovky. Barevné fotky mi sice léty blednou, ale pořád na nich poznáte, co jsem fotil. A v záloze mám ještě ty filmy.

Digitální fotky jsou ale nehmotné a do krabice je nestrčíte. Jak snadno vzniknou, tak snadno mizí. Tisknou je v tom množství na papír? Ani náhodou. A ať je necháte v telefonu, v počítači nebo někde na internetu, pořád nad nimi visí jednak vrtochy nějaké techniky, jednak daleko větší hrozba vaší vlastní nepozornosti.

A to nemluvím o geomagnetických bouřích.

Nemyslím takové, která občas přitáhnou polární záři až nad Budějovice. Myslím důkladnou, neošizenou geomagnetickou bouři, která udeřila naposledy v polovině 19. století, kdy lidé při polární záři četli noviny. Tenkrát to odnesly jen telegrafy, protože jiná elektronika ještě nebyla. Dnes jsme jí ale obloženi až po uši, a tak je možné, že až se Slunce znovu pořádně naštve, budou ztracené fotky naše nejmenší starost.

Kruh se uzavře. Stejné Slunce, které nám umožnilo fotit, nás našich obrázků zase rychle zbaví.

Přes tuto neradostnou představu vám přeji hezký den.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.