Jiří Březina starší: Chvála vánočního šílenství

16. prosinec 2022

Vánoce jsou samozřejmě fajn, ale předvánoční čas jsem snášel celý život špatně. Lítání po obchodech s vánočními odrhovačkami v uších, tlačenice u pokladen, ke kterým se poslední léta přidaly také přetížené padající e-shopy, to všechno dohromady mi připadalo jako skvělý recept na bolení hlavy.

A což teprve vymýšlení dárků. Vydumat každému v rodině originální, sehnatelný a cenově přiměřený dárek dokáže zaměstnat hlavu až k prasknutí.

Až letos mě napadlo podívat se na celou věc z jiné strany a zdá se mi, že způsob, jakým prožíváme předvánoční čas, může mít i jiný smysl, než nás připravit o nervy.

Napadlo mě to při pohledu z okna. Šero a zima. Vítr fouká z těch nejprotivnějších směrů. Kdyby napadl sníh, bylo by aspoň na co koukat. Ale pokud vůbec nasněží, tak jen proto, aby druhý den roztálo, a my se museli brodit v něčem, co zimní idylu vůbec nepřipomíná.

Barevný podzim je pryč a slunce radši nevychází. Zmizelo za tlustou vrstvou mraků a budíme se do tmy, která jen váhavě přechází do modravého šera. Ve čtyři už je zase tma. Když začne pršet, hned tak nepřestane.

Nejhorší na tom je, že jsme pořád ještě nestrávili přechod z léta. Pořád máme dojem, že jsme se včera vrátili z dovolené a v hlavě nám běží letní putování, rozkvetlé louky a daleké výhledy. A každou chvíli doma narazíme na zapomenutý opalovací krém nebo repelent na komáry.

Bylo by to k zoufání, ale máme velké štěstí. Místo abychom tesknili po létě, nadávali na počasí a mysleli na to, jak zoufale daleko je jaro, musíme shánět dárky, uklízet, péct a vůbec se chystat na Vánoce. Na tesknění nezbude ani minuta a až Vánoce skončí, začnou se dny protahovat a k jaru už bude o poznání blíž.

Kdyby tahle doba měla nějakou režii, byl by režisér zralý na Oscara.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.