Jiří Březina starší: Den bez nákupů

25. listopad 2022

Myslím, že na tom ještě nejsme nejhůř, když si můžeme určovat den, kdy se nemá nakupovat. Znamená to dvě věci: pořád máme co kupovat a pořád máme za co. Což jsou jistě dobré zprávy.

Ale před Vánoci to fakt přeháníme. Přes všechno zdražování a chmurné vyhlídky jsou obchody opět nacpané, všichni shánějí čím dál dražší dárky a plní ledničky čím dál dražšími dobrotami, aby se přejedli stejně kvalitně jako loni. Dobrá, všichni možná ne, ale když se člověk koukne na odhady statistiků, přijde nás těch pár dnů zatraceně draho.

V té honbě za novými a novými věcmi si ani nemáme čas uvědomit, co se vlastně těmi horami jídla chystáme slavit. Že Vánoce původně vznikly jako oslava narozenin někoho, kdo měl ve svém programu úplně jiné věci než hmotný luxus.

Takže možná není tak špatný nápad, dát si jeden den stopku, sedět doma nebo ještě líp - vyjít si někam daleko od pípání kas a rachocení nákupních vozíků.

Smyslem Mezinárodního dne bez nákupů má být prevence zbytečného vyhazování peněz. Bohužel ekonomika naší konzumní společnosti utrácení tleská, protože čím víc nakoupíme, tím víc se vyrobí a tím víc peněz stát dostane v daních, rozjedou se investice a zpevní se měna. Chcete-li udělat něco pro vlast, utrácejte, hlásají ekonomové.

Jenže tahle cesta k blahobytu má svou stranu B. Dnes už je jasné, že čím víc věcí se vyrobí, tím rychleji si zaneseme planetu odpadem a zároveň vyčerpáme přírodní zdroje. A tak nakupováním sami pracujeme na tom, abychom si nakoupené věci neměli kde užít. A totéž chystáme i svým dětem. Ničíme přírodu, otravujeme vzduch a neurvale zasahujeme do věcí, kolem kterých bychom měli chodit po špičkách. Pokud přemýšlíte, jestli jsou větším škůdcem planety auta nebo továrny, jste v obou případech vedle, hlavním škůdcem je neustálý ekonomický růst.

Mimochodem, jestli myslíte, že dnešní Den bez nákupů vznikl v nějaké asketické sektě v tichu horského kláštera, jste vedle. Vymyslel ho reklamní expert.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související