Jiří Březina mladší: Bezpečnost práce

7. září 2023

Můj tchán je muž devatera řemesel. Dokáže postavit a rekonstruovat cokoli, co je postavené z kamene, cihel, betonu nebo dřeva. Vysoustruží jakoukoli součástku, instaluje ústřední topení včetně trubek a výměníků. A to prosím bez toho, aby se byť jen podíval na návod na internetu. 

Vlastníma rukama přetvořil několik autovraků na naleštěné veterány, které si půjčují filmaři na natáčení dobových příběhů. A stejnýma rukama za svůj život zrekonstruoval hned několik domů. Každé léto nadělá asi deset kubíků dřeva, takže se umí ohánět motorovou pilou a pořádně roztočit cirkulárku.

A teď si představte, že všechny tyto činnosti dělá bez jakéhokoli ohledu na bezpečnost. Rukavice při řezání dřeva, chrániče sluchu u cirkulárky, ochranný štít u křovinořezu, brýle při práci s rozbruskou? Ani nápad. Můj tchán klidně stojí s motorovou pilou na žebříku na jedné noze - a ta je obutá v natržené gumové pantofli.

Všichni z toho máme husí kůži a křičíme na něj, ať si vezme aspoň ty boty. On se jen usmívá. Na tyhle hlouposti on nemá čas, má hodně práce.

Nedávno jsem si řekl, že ho použiju jako inspiraci pro Rozhlasový sloupek. Rádio poslouchá pravidelně, tak třeba mě konečně vyslyší. Fando, dávej na sebe prosím tě pozor.

autor: Jiří Březina | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související