Jiří Březina mladší: 17. listopad

17. listopad 2021

Listopadové události roku 1989 jsem nechápal. Bylo mi devět let a jediná má starost byla, jak sehnat trikolóru, kterou u nás na základce z ničeho nic všichni nosili přišpendlenou k bundám.

Vůbec jsem netušil, že můj táta v těch horečnatých týdnech po té památné demonstraci jezdil do Prahy dělat revoluci a zakládal místní Občanské fórum. Před námi dětmi o tom rodiče nemluvili, dokonce ani tu trikolóru mi nechtěli dovolit, snad se báli, abych na rodinu zbytečně neupozorňoval.

Měl jsem v hlavě guláš. Učitelky na naší základce byly tenkrát velmi uvědomělé, pořád jsme malovali nějaké Aurory a sovětské tanky a opěvovali prvního dělnického prezidenta.

A právě u toho Klementa Gottwalda si mě ta revoluce našla.

Na sídlišti Šumava totiž tenkrát stála poměrně čerstvá socha Klementa Gottwalda. A v těch prvních měsících revoluce se nějací místní lidé odvážili uspořádat petici na její odstranění. Pamatuju si, jak mě přes to náměstí táta vedl na hodinu klavíru.

Zeptal jsem se ho, asi dost rozhořčeně, proč ti lidé chtějí strhnout sochu našeho prvního dělnického prezidenta, který byl přece moc hodný.

„Víš, on to zas tak hodný člověk nebyl,“ odpověděl táta. Byl to první okamžik, který si dokážu vybavit, kdy jsem začal zjišťovat, jak i mou dětskou hlavu ten režim manipuloval.

Zaplaťpánbůh, že to tenkrát klaplo.

autor: Jiří Březina | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.