Jiří Březina mladší: Škola začíná

9. září 2021

Máme za sebou první dny nového školního roku. Ta rychlá změna tempa z letního klídku na hektický rytmus moderní společnosti mě nepřestává udivovat.

Ulice měst se zaplnily auty a lidmi, vzpomínky na prázdniny a dovolené už začínají blednout. Rodiče pobíhají zmateně po obchodech a hledají tužky o tvrdosti HB, vodovky a boty, které nedělají čmouhy na parketách v tělocvičně.

I když s tím tělocvikem to možná nebude tak horké. Loni se děti do tělocvičen ani nepodívaly. Ony se vlastně pořádně nepodívaly ani do těch škol.

A i letos visí ve vzduchu ta neodbytná otázka: Jak dlouho vydrží školy otevřené?

Bylo by dobré, kdyby se to tentokrát podařilo s tím covidem uhrát tak, aby se děti do školy dostaly po celý rok. Loni totiž dostali žáci vzácnou příležitost zjistit, jak moc jim škola chybí a jak ji potřebují.

Viděl jsem to letos na svém synovi. Když vešel prvního září na školní dvůr a zahlédl kamarády, už se ani nerozloučil a zmizel v útrobách školní budovy. Snad budou její brány otevřené až do června.

autor: Jiří Březina | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.