Jiří Březina: Dny v týdnu

15. červen 2021

Některé dny v týdnu mají výbornou reputaci. Vezměte si třeba neděli, den volna, den nic nedělání. To je náš hrdina. Ale sobota to také nemá marné, patří do privilegovaného víkendu, všichni ji mají rádi.

Pátek? To je přece malá sobota. A čtvrtek je malý pátek.

Středa? Tu rýmovačku určitě znáte.

Pak je tady záporák mezi dny, pondělí. To nemá rád nikdo a všichni ho už s několikadenním předstihem s obavami vyhlížejí. Má náš respekt.

A co úterý? Ten den mezi pondělím a středou, den, kdy se nic neděje, den, který propluje. Není vám ho líto?

Mně ano. Měli bychom ho trochu rehabilitovat, pozvednout mu prestiž. Když nic jiného, vymyslet mu aspoň nějakou hloupoučkou rýmovačku, jakou má třeba středa.

Jenže slovník rýmů dává k úterý jen taková slova jako zlomený, zavřený nebo rozdělí. Úterý, všechno je tu zavřený. Z toho moc naděje nekouká.

A co takhle ten nanicovatý den zrušit? Nebylo by nám na světě líp? O jeden šedivý den méně, to by byl týden hned barevnější a navíc kratší!

Ale ne. Ani to není dobrý nápad. Vždyť jen díky tomu obyčejnému dni mohou ty ostatní zářit. A my si v ten obyčejný, běžný den můžeme užít svůj obyčejný život.

Přeji vám hezké úterý.

autor: Jiří Březina
Spustit audio

Související

  • Jiří Březina starší: Jak jsem daroval krev

    Přiznám, že dárcem krve jsem se nestal z ušlechtilých důvodů, ale čistě z hecu. Byli jsme v prvním ročníku na vejšce, čerstvě vylítlí z domova a nevěděli jsme, co roupama.

  • Mirka Nezvalová: Ptáčci

    Na zahradě máme několik krmítek, kterým říkáme ptačí televize. A na stole poblíž leží vždycky dalekohled, abychom si mohli ten okřídlený svět přiblížit.

  • Ivan Mls: Čeština

    Mám rád český jazyk. Byť je to řeč, se kterou se nikde na světě, snad krom sousedního Slovenska, nedomluvím. A dost nelibě nesu, jak se s ním někdy docela brutálně zachází.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.