Jihočeský kraj patří podle policistů mezi nejbezpečnější v republice

24. leden 2020 17:20

Přes 9 tisíc trestných činů vyšetřovala loni policie na jihu Čech. Zhruba dvě třetiny jich kriminalisté objasnili, což je po Zlínském kraji druhá největší úspěšnost v České republice.

Mezi násilnými trestnými činy patří mezi nejčastější loupeže. Většinu ze 73 loňských případů se už podle náměstka policejního ředitele Miroslava Krejčího podařilo vyřešit.

„Většinou jsou to všechno pouliční události. Máme tam jednu loupež na bankovní instituci, kdy pachatel přišel do banky, ale pak je to většinou na ulici. Dále máme krádeže a vloupání do bytů, většinou pachatelé vnikají přes rozbitá okna na balkonech a podobně,“ uvedl.

Policie chce na jihu Čech letos přijmout nové zaměstnance. Teď u ní pracuje 2210 lidí, loni přijala 85 policistů. Dalších 150 míst je ale stále neobsazených.

Nedostatek pracovníků by podle krajského policejního ředitele Luďka Procházky neměl mít vliv na výkon služby. „Já mohu potvrdit všem občanům, že všechna obvodní oddělení a dopravní inspektoráty pracují 24 hodin denně. Lidé to nepoznají, jen my musíme jinak plánovat služby,“ připomněl.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související