Zásah po výbuchu na zámku Hluboká cvičily desítky hasičů, policistů a zdravotníků

5. listopad 2019 10:16

Na zámku Hluboká záchranáři nacvičovali, jak by zasahovali v případě výbuchu. Šlo o první takto velké cvičení, které se v České republice uskutečnilo na památkově chráněné stavbě. Zúčastnily se ho desítky hasičů, policistů a zdravotních záchranářů a také stovka figurantů.

Scénář cvičení začal nálezem podezřelého zavazadla. „Nesahá se na něj, nemanipuluje se s ním, je vyhodnoceno jako nebezpečné a pan kastelán volá na tísňovou linku. Policie pak evakuuje lidi,“ popisoval mluvčí policie Jiří Matzner.

Následoval simulovaný výbuch a zranění dvaceti figurantů. „Teď začínají takzvané záchranné práce. Je to moment, kdy dochází ke změně velení. Dokud jsme řešili podezřelý nástražný výbušný systém, byl celý zásah pod velením Policie České republiku, v okamžiku, kdy začínají záchranné práce, přejímá velení hasič,“ dodala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

V tuto chvíli smí vstoupit do nebezpečné vytyčené zóny hasiči, včetně hasičů – zdravotníků, kteří jsou vyškolení na poskytování zdravotní pomoci. Provádějí takzvané třídění zraněných. Zdravotničtí záchranáři na místo stále nesmí.

K výbuchu došlo na nádvoří, zranění jsou vynášení ven a posádky zdravotnické záchranné služby čekají v bezpečné zóně, to znamená před zámkem za páskou policistů. „Budou zřizovat stanoviště, kde vytřídí zraněné, poskytnou přednemocniční neodkladnou péči a podle závažnosti budou raněné transportovat do jednotlivých nemocnic,“ vysvětlila mluvčí zdravotnické záchranné služby Petra Kafková.

Velkému cvičení přihlížel Martin Slaba, který je kastelánem zámku Hluboká třetím rokem. „Je to pro nás důležité hlavně z toho důvodu, abychom si vyzkoušeli koordinaci jednotlivých složek a nás. Na druhou stranu, když se dívám kole sebe, tak to není vůbec příjemné, protože to opravdu vypadá jako ze života,“ komentoval.

Cvičení záchranářů, hasičů a policistů po simulovaném výbuchu na zámku hluboká trvalo tři hodiny. Skutečný zásah by mohl trvat mnohem déle.

autor: Mária Pfeiferová

Související