Zásah proti teroristům cvičily u Temelína stovky vojáků, policistů a energetiků

23. březen 2019 06:51

Na ochranu před útokem teroristů bylo zaměřené cvičení u Temelína, kterého se účastnily stovky vojáků, zaměstnanců elektrárny a policistů. Poprvé se potkaly i dvě roty záložníků z Pardubic a Českých Budějovic.

Cvičení začalo simulovaným útokem teroristů při vojenské kontrole vozidel vjíždějících do armádou střežené oblasti v blízkosti elektrárny.

Druhá část se odehrávala na louce na dohled jaderných bloků. Byla tady maskovaná odpalovací zařízení na pásovém podvozku se třemi protiletadlovými raketami nebo řídící a naváděcí radiolokátor.

Účastníci cvičení se totiž také učili reagovat na útok letadla. „V případě, že budeme mít potvrzené letadlo, které je unesené nebo nepřátelské, řídící naváděcí radiolokátor zamíří, zachytí cíl a navádí raketu přímo na cíl. Budeme ho ozařovat a odražený signál od toho cíle zachytává hlavice v raketě, která signál potom sleduje,“ vysvětlil Lukáš Málek, zástupce velitele 251. protiletadlového raketového oddílu ze Strakonic.

Důležitou osobou byl velitel baterie raketového oddílu Boris Cvetinov. Jeho role při cvičení a skutečném teroristickém útoku se ale poněkud liší. „Ve skutečnosti se moje místo nachází na velitelském stanovišti, kde řídím palbu. Teď momentálně zajišťuji vše, co je potřeba,“ popsal.

Hasiči vyzkoušeli rámy na dekontaminaci pro případ havárie jaderné elektrárny Temelín

Jihočeští hasiči při cvičení otestovali novou techniku pro dekontaminaci osob a vozů po jaderné havárii

Hasiči testovali novou techniku, která dokáže odhalit zasažení lidí a aut radioaktivitou. Třídenního cvičení u Veselí nad Lužnicí a v Bechyni se zúčastnilo 1506 záchranářů.

Celé cvičení zpovzdálí sledoval Jan Kruml, ředitel jaderné elektrárny Temelín. „Je to důležité hlavně z hlediska součinnosti pracovníků elektrárny, armády a policie. Vzájemná spolupráce musí fungovat, protože kdyby k něčemu opravdu došlo naostro, mohly by nastat problémy kvůli relativním maličkostem. A jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti,“ připomněl.

Přípravy na třídenní cvičení trvaly půl roku. Po jeho ukončení budou vojáci, policisté i odborníci z elektrárny všechny části analyzovat a hodnotit.

autor: Mária Pfeiferová

Související