Africký mor prasat cvičně zaměstnal veterináře a vojáky v Květušíně

21. červen 2018 11:26

Veterináři a vojáci ve speciálních kombinézách pracovali ve středu v Květušíně na Českokrumlovsku. Armáda a státní veterinární správa tu trénovaly zásah proti nebezpečným zvířecím chorobám. Akce se zúčastnilo několik desítek lidí.

Veterináři si například navlékli speciální neprodyšné kombinézy a vydali se k dojnici, kterou vyšetřovali kvůli podezření na slintavku.

„Provádí klinickou prohlídku toho zvířete, dutiny ústní, paznehtu, struku, to jsou predikční místa, kde se slintavkové změny vyskytují. Změří teplotu, protože při slintavce bývá teplota přes čtyřicet stupňů, a pak odeberou vzorky krve,“ vysvětlil vedoucí oddělení krizových situací Státní veterinární správy Petr Kučínský.

Hlavním tématem cvičení byl africký mor prasat. Tato choroba totiž momentálně veterináře nejvíce zaměstnává, zatímco v loňském roce to byla ptačí chřipka. „Chtěli jsme proškolit a informovat inspektory z oblastí, kde mor není, protože s nákazou nemáme s výjimkou Zlínského kraje žádné praktické zkušenosti,“ dodal Petr Kučínský.

V celé zemi veterináři spolu s myslivci sbírají uhynulá divoká prasata, která následně podrobně zkoumají. „Pokud se nalezne jenom pár kostí, tak se z nich odebírají vzorky kostní dřeně na vyšetření přítomnosti moru. V případě čerstvějších nálezů se odebírají vzorky krve, to je prioritní, případně vzorky orgánů jako slezina, plíce, játra a ledvina,“ popsal Petr Kučínský.

Veterináři potvrdili další nákazu ptačí chřipkou. Ohniskem je komerční chov v Blatné

03795329.jpeg

V jižních Čechách potvrdili veterináři další nákazu ptačí chřipkou. Je opět v komerčním chovu firmy Blatenská ryba v Blatné na Strakonicku, v němž je do 20 tisíc kusů drůbeže. Firma už na konci ledna přišla kvůli nákaze v chovu Řitovíz o 6,5 tisíce kachen. Chov v Blatné, kde je nové ohnisko, utratí veterináři v úterý.

Svou speciální techniku, například ukázku dekontaminace nebo polní veterinární stanici, předvedli také vojáci, kteří při zásazích s veterináři často spolupracují.

„Dekontaminace se provádí v izolačních oblecích, které má jenom vojenská veterinární služba. Polní veterinární pracoviště je vlastně veterinární nemocnice v polních podmínkách,“ uvedl zástupce ředitele Vojenského veterinárního ústavu František Harcek.

Na zásahu se podílelo zhruba padesát lidí. Cvičení prověřilo také teoretické znalosti veterinářů.

autor: mvo
Spustit audio

Související