Jihočeský kraj chce co nejrychleji zajistit, aby pohyb na letišti v Plané vedlo Řízení letového provozu

24. leden 2022 16:06

Připojení k tuzemskému Řízení letového provozu – to je hlavní letošní priorita vedení kraje týkající se Jihočeského letiště v Plané u Českých Budějovic. Hejtmanství o tom chce intenzivně jednat s novou vládou.

Jihočeské letiště v loňském roce zaznamenalo bezmála 7100 vzletů a přistání, zhruba o čtyři tisíce méně než v roce 2020. Pokles způsobila celosvětově nepříznivá situace v letectví způsobená koronavirem.

Mezinárodní lety z Plané jsou ale stále oblíbenější. Klientela, která tuto službu využívá, je rozmanitá. „Zahrnuje to obchodní lety podnikatelů, ale přes léto je také možné odsud létat do jižních částí Evropy na dovolenou, hlavně tedy do Chorvatska,“ uvádí předseda představenstva akciové společnosti Robert Kala.

Soukromé létání z Českých Budějovic k moři umožňuje detašované pracoviště cizinecké policie, které v Plané funguje už dva roky. Cestující lákají i další faktory. „Jsme nejjižnější letiště v republice, to znamená, že do těch jižních států je to odsud blíže, jsme schopni letadla dotankovat, takže mají delší dolet. Druhá věc je, že prostředí letiště je velmi působivé a mnohé posádky se sem rády vrací,“ komentuje Robert Kala.

Několikrát slibované a vytoužené větší charterové linky jsou ale zatím stále v nedohlednu. Jihočeské letiště jako jediné z regionálních letišť v republice nespadá pod Řízení letového provozu. Předchozímu vedení kraje a akciové společnosti se to nepovedlo zajistit.

Čtěte také

Současný hejtman Martin Kuba z ODS chce teď jednání se státním podnikem obnovit. O pomoc bude žádat nového ministra dopravy a svého stranického kolegu Martina Kupku. „Pokud by Řízení letového provozu stejně jako u jiných letišť dokázalo zajistit řízení, navádění a přistávání letadel, tak se situace velmi rychle mění a letiště se během pár měsíců může dostat do normálního provozu. Pak už bychom mohli najít strategického partnera, který by měl zájem o provoz letiště,“ vysvětluje Martin Kuba.

Tento zájem stále projevuje firma Accolade, se kterou kraj jedná už několik měsíců. I v tomto ohledu ale podle hejtmana Kuby jde o běh na dlouhou trať. Záměru případného investora musí být přizpůsobené územní plány obcí v bezprostřední blízkosti letiště. Právě na jejich katastrech lukrativní letištní pozemky leží.

„Pokud ta změna nenastane, pro investora není možné tam postavit, co on zamýšlí, a pak to není reálný obchod. Já jsem od začátku věděl, že ta jednání nebudou rychlá, ale myslím, že je důležité, abychom se posouvali tak, jak máme, a to zatím děláme,“ doplňuje hejtman.

Na chod Jihočeského letiště je v rozpočtu kraje pro letošní rok vyčleněno přibližně 70 milionů korun.

Spustit audio

Související