Zdražení nákladů prohlubuje ztráty některých firem dodávajících komponenty pro automobilový průmysl

13. leden 2022 12:23

Z desítek na stovky milionů korun se zvýšily ztráty některých jihočeských firem dodávajících komponenty do automobilek. Souvisí to stále s kolísáním objednávek, ale také s navýšením vstupních nákladů. Někde se ale zakázky stabilizovaly a firmy jedou znovu na plný výkon.

„V některých kritických týdnech jsme bohužel část zaměstnanců museli nechávat i doma s náhradou mzdy 60 procent,“ říká ředitel firmy Bentex Automotive v Benešově nad Černou František Fošum. Některé problémy podle něj přetrvávají už od loňska. „Výrobu u nás v současné době částečně omezují odstávky u zákazníků z důvodu nedostatku dílů,“ dodává.

Všem firmám přibyly i další problémy. „Jsou to ceny energií, které stoupají nade všechny meze a ne všechny firmy měly možnost si nastavit ceny s dodavateli na delší období. Pak jsou to ceny materiálů. S cenami energií a paliv je spojená i logistika, kdysi se dal zaplatit kontejner z Číny za dva tisíce dolarů, dneska jsme na čtrnácti až šestnácti tisících, takže můžeme obecně říct, že se přesouváme k zvýšení nákladů z desítek milionů na stovky milionů ročně,“ shrnuje ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist.

Některé firmy se snaží situaci zmírnit omezením investic a také získáním nových zakázek. To je i případ Bentexu Automotive. „Jako náhradní doplňkovou výrobu nyní šijeme například polstry pro zahradní nábytek a potahy na přilby pro armádu,“ popisuje ředitel František Fošum.

Čtěte také

Jinde si na objednávky nemůžou stěžovat. Naplno vyrábí českobudějovický Motor Jikov a také táborský Brisk.

„Máme v současné době plně vytíženou výrobní kapacitu objednávkami. Tento trend jsme naštěstí dobře odhadli a významně jsme loni investovali do zvýšení kapacit. Pozitivní je i to, že v lednu se zvýšily i požadavky automobilek. Jako problém ale vidím násobný nárůst cen energií, který může znamenat snížení konkurenceschopnosti českých firem. V případě, že některé země v Evropské unii budou podnikům dopady kompenzovat, bude to pro naše firmy znamenat značný hendikep,“ komentuje předseda představenstva Brisku Mojmír Čapka.

Výrobní ztráty firmám loni částečně pokryl příspěvek z programu Antivirus na podporu zaměstnanosti. Vláda od Nového roku ale část programu dočasně pozastavila. Analyzuje jeho nastavení a efektivitu.

Spustit audio

Související