Zemědělci se neshodnou na tom, jak má vypadat rozdělování dotací v následujících letech

11. leden 2022 16:15

Nová pravidla financování rozhádala české zemědělce. Jde o podobu strategického plánu, který stanoví podmínky financování v zemědělství na následujících pět let. Plán schválila předešlá vláda. Nový kabinet chce ale jeho části změnit – a někteří zemědělci proto chystají protesty.

„Museli bychom zásadním způsobem přehodnotit a omezit naše činnosti a rozhodně skončit s živočišnou výrobou. S tím by pochopitelně souviselo i propouštění lidí,“ popisuje dopady plánovaného zastropování podpor předseda představenstva společnosti Zemědělské služby Dynín Petr Pokorný.

Společnost na jihu Čech hospodaří na sedmi a půl tisících hektarech půdy, chová skot a drůbež.  Kvůli změnám ve strategickém plánu by přišla o několik desítek milionů korun a zřejmě i o půdu. „Většinu naší zemědělské půdy máme v pronájmu, a proto největší riziko špatného nastavení redistributivní platby vidíme v tom, že o tuto půdu budeme přicházet,“ uvádí.

„Zemědělská půda, která bude na prvních 150 hektarů dotována příliš vysokou částkou, může znamenat vydávání zemědělské půdy uživatelům, kteří budou tyto podpory inkasovat, ale nebudou zemědělské plochy využívat k produkci, například je pouze zatravní a budou pobírat dotace,“ dodává.

Čtěte také

Předseda Asociace soukromých zemědělců Jaroslav Šebek je jiného názoru. „V drtivé většině zemědělských podniků, které jsou pod touto výměrou, naopak toto zastropování přinese více peněz na přímých platbách. To znamená nepodporovat už dál ty velké agropodniky, ale aby podpora šla na menší a střední subjekty,“ komentuje.

Enormní navýšení podpor na prvních 150 hektarů zemědělské půdy přinese podle ředitelky jihočeské agrární komory Hany Šťastné i další rizika. „Může vést k velkému zvýšení cen půdy, nájmů a povede ke spekulativnímu obhospodařování půdy tou nejjednodušší cestou, aby se splnily základní podmínky, ale žádná přidaná hodnota ani potraviny z toho nevzniknou,“ říká.

„Hledáme cestu, jak podpořit malé podniky, ale zároveň nešikanovat ty velké, protože to v konečném důsledku může pocítit i spotřebitel na ceně a kvalitě potravin, protože to povede k rozpadu páteřní sítě výroby potravin,“ doplňuje.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého bude finální podoba strategického plánu hotová na konci tohoto týdne.

Spustit audio

Související