Hladce schválili zastupitelé Jihočeského kraje rozpočet pro rok 2022. Prioritou jsou dopravní stavby

17. prosinec 2021 09:28

Dopravní infrastruktura, sociální oblast a školství – to jsou hlavní investiční priority Jihočeského kraje pro rok 2022. Rozpočet na svém posledním letošním zasedání schválili krajští zastupitelé. Celková výše plánovaných příjmů se blíží k 22 miliardám korun. Zhruba o 1,4 miliardy korun vyšší výdaje by měly pokrýt přebytky z předchozích let. Návrh rozpočtu podpořila i větší část opozice.

„Já jsem rád, že to takto proběhlo, projednávání jsme se věnovali dopředu. Tak, jak se skutečně snažíme pracovat s opozicí, jsme se potkávali i nad rozpočtem. Vysvětlovali jsme, proč jsou v něm některé položky, jaké cíle sledujeme, takže to bylo všechno dopředu diskutované. Myslím, že to v tom hlasování potom také bylo vidět,“ řekl bezprostředně po schválení rozpočtu jihočeský hejtman Martin Kuba.

Pro návrh zvedlo ruku 44 z 54 přítomných zastupitelů. Celkový objem investic představuje bezmála čtyři miliardy korun.

Jednoznačnou prioritou kraje pro příští rok je dopravní infrastruktura, jak zahajování konkrétních staveb, tak projektové přípravy. „Obchvat Tábora, obchvat Vlachova Březí, pracovat na obchvatu Trhových Svinů, na podjezdu pod nádražím v Českých Budějovicích. Máme připravené i financování na výstavbu nových sociálních zařízení, má vyrůst nový domov pro seniory v jindřichohradeckém okrese,“ vyjmenoval Martin Kuba.

Čtěte také

Z řad opozice rozpočet nepodpořil pouze celý zastupitelský klub hnutí ANO. Jeho předseda a zároveň primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda se k tomu vyjádřil následovně: „Přirozená pozice opozice při schvalování rozpočtu bývá negativní. V našem případě to nebylo tak vyhroceně negativní, že bychom hlasovali proti, ale zdrželi jsme se. Máme, řekněme, odlišné představy o tom, kam některé prostředky nasměrovat.“

I v příštím roce budou moct jihočeská města a obce čerpat dotace z Krajského investičního fondu, který se podle hejtmanství v pilotním letošním ročníku osvědčil. Potvrzuje to i fakt, že pokračování projektu zastupitelé schválili jednomyslně.

Vedení kraje podle náměstka hejtmana pro finance Tomáše Hajduška pouze upravilo určité parametry pro podávání žádostí a čerpání peněz. „Chceme, aby všechny peníze, které budou rozděleny v roce 2022, byly utracené. Zásadní je, že plánovaná alokace 200 milionů korun bude posílena o dalších 32 milionů, to jsou peníze, které nám zbyly z roku 2021,“ uvedl.

Příjem kraje z rozpočtového určení daní bude nakonec přibližně o miliardu vyšší, než se původně předpokládalo. Nepříznivé predikce vývoje kvůli koronakrizi se tak zatím nenaplnily. I tyto prostředky hejtmanství použije na krytí rozpočtového schodku.

Spustit audio

Související