Vlastníkem letiště v Plané u Českých Budějovic bude výhradně Jihočeský kraj

26. červen 2020 17:20

Jihočeský kraj odkoupí od města České Budějovice padesátiprocentní podíl v Jihočeském letišti. Zaplatí za něj 6,5 milionů korun, a stane se tak jediným vlastníkem společnosti, která řídí a spravuje areál v Plané u Českých Budějovic.

Návrh na odkoupení předkládal náměstek hejtmanky Jaromír Novák. „Byl to určitým způsobem kompromis, protože chápeme, že město nám to nedá zadarmo, což si myslím, že je skutečná hodnota. Můžeme ale obchodovat i v účetních cenách a polovina účetní ceny je podle mě smysluplná,“ uvedl.

Podle zastupitele Tomáše Bouzka se ale mělo vycházet z reálné hodnoty. „Ve společnosti jsou nějaké movité věci a znalecký posudek stanoví reálnou hodnotu těchto věcí na 30 milionů korun. Mělo se vycházet z této reálné hodnoty po odečtení nějakých nákladů, třeba na likvidaci likvidační metodou,“ komentoval.

Odkup odsouhlasilo 33 z 55 zastupitelů. Jedním z devíti, kteří se zdrželi hlasování, byl opoziční zastupitel Martin Kuba. „Je to především proto, že jsme dodnes neslyšeli od vedení kraje nějakou koncepci, co s tím letištěm chce dělat,“ vysvětlil.

Množí se totiž obavy, že se letiště stane nákladovým. „To letiště má být ku prospěchu občanů, kteří tady poslední roky poslouchali, jak odtud budou létat na dovolenou, a zatím se spíše zdá, že vedení Jihočeského kraje začíná jednat s různými developery o tom, jak toho udělat cargo letiště,“ dodal Martin Kuba.

Čtěte také

Hejtmanka Ivana Stráská ale zdůraznila, že nebýt koronavirové krize z letiště už by se létalo. „Byla rozpracována dohoda se dvěma leteckými společnostmi, které měly zájem o pravidelnou linku České Budějovice – Praha, případně Vídeň, Salzburg,“ řekla.

Strategického investora vytipovával kraj ještě před koronakrizí. „Uskutečnili jsme první jednání, oni nám předestřeli svou představu, jak by to mohlo vypadat. Nicméně je třeba říct, že vzhledem ke krajským volbám tato jednání povede jiná politická reprezentace,“ zmínila hejtmanka.

Podle Martina Kuby je teď pro jednání s developery ale nejnevhodnější doba. „V téhle chvíli je letecká doprava v útlumu a ještě nějaké roky bude. Jestli má někdo zájem o celou tu lokalitu, tak jsou to developeři, kteří chtějí podnikat na pozemcích kolem a říkají, že z podnikání budou dotovat tu ztrátu, která bude v letecké dopravě největší,“ doplnil.

Jak Jihočeský kraj s letištěm v Plané u Českých Budějovic naloží a kdy bude v provozu, tak zatím není jasné.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související