Jihočeské divadlo potřebuje novou budovu v Českých Budějovicích, ta myšlenka nesmí zase usnout, říká odcházející ředitel

20. listopad 2023

Lukáš Průdek stříhá metr v čele Jihočeského divadla. Čtyři stálé soubory, Ateliér 3D a veškerý s tím spojený aparát povede od ledna 2024 jeho nástupkyně Martina Schlegelová. K agendě Jihočeského divadla patří i oblíbené otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Jak vidí odcházející šéf jeho budoucnost? A co diskutovaná nová budova v Českých Budějovicích?

V otázce budoucnosti otáčivého hlediště se podle Lukáše Průdka po letech podařilo najít shodu všech stran, tedy města Český Krumlov, města České Budějovice, Jihočeského kraje a ministerstva kultury. „Konečně jsme se dokázali sjednotit na tom, že do budoucna bude nejlepší otáčivé hlediště vzít a posunout asi o 400 metrů. Rozšířit barokní zahradu, vytvořit nový trakt a do něj umístit otáčko, které bude nové, bude mít možná o něco větší kapacitu, ale především si uzpůsobí celý prostor pro divadlo,“ zdůrazňuje Lukáš Průdek.

Významná přidaná hodnota je podle něj právě v tom, že bude možné za využití soudobých technologií vytvořit scénu pro 21. století. „Je to běh na několik let, ale právě teď se dělají kroky, které k tomu vedou. A zatímco se bude připravovat nová podoba otáčivého hlediště, to stávající zůstane tam, kde je,“ dodává.

To je pro Jihočeské divadlo důležitá jistota. Divákům bude moci ve stávajících podmínkách dopřát ještě několik sezón. „Jen za drobného kompromisu s památkáři, kteří opravují Belárii a chtějí ji zpřístupnit veřejnosti. Museli jsme najít vzájemně vyhovující podmínky provozu, ale otáčko by takto mohlo fungovat po dobu dalších pěti, deseti let,“ upřesňuje Lukáš Průdek.

Na konci vznikne nové otáčivé hlediště v novém prostoru, staré bude na svém místě, jedna sezóna se odehraje na obou otáčivých hledištích a následovat bude definitivní přesun do nového traktu. „To je zaplaťpánbu skvělý výhled, který bude znamenat jistou, nekonfliktní budoucnost otáčivého hlediště. Mám velkou radost, že se to začíná řešit koncepčně, protože doposud jsem alespoň já koncepci postrádal,“ komentuje odcházející ředitel.

Čtěte také

Během devíti let v čele Jihočeského divadla usiloval Lukáš Průdek také o novou scénu v Českých Budějovicích. To je myšlenka, která se v kruzích vrací už sto let, a ředitel ji zvedl u příležitosti stých narozenin divadla v roce 2019.

„My jsme ten projekt opravdu připravovali usilovně. Představili jsme studii, snažili jsme se i hodně vysvětlovat veřejnosti, jak potřebné je, aby soubory získaly nové, důstojné prostředí. Během oslav výročí jsme vystavěli Boudu na Mariánském náměstí, kam jsme chtěli lidi přivést, ukázat jim, jakou hodnotu ten prostor v těsné blízkosti centra má. Dnes je tam parkoviště, ale mohlo by to být krásné místo pro jihočeskou kulturu. Jenže pak přišel covid a celé to zasekl,“ popisuje.

Lukáš Průdek ale odmítá připustit, že by myšlenka měla znovu usnout. „Je to pohádka O šípkové Růžence, kterou žijeme sto let, to je prostě tak. Ale teď už máme po covidu, a tak se s mou nástupkyní Martinou Schlegelovou pravidelně scházíme a lámeme si hlavu nad tím, jak s touto ideou dál. Nikdo nechce, aby to usnulo a nic se nedělo. Přemýšlíme, co je správná strategie. A možná dospějeme ke změnám v uvažování o té budově. Zkrátka, Jihočeské divadlo to potřebuje,“ uzavírá.

Celý rozhovor s Lukášem Průdkem, který po devíti letech v čele Jihočeského divadla míří na post ředitele Dejvického divadla, si poslechněte online.

Spustit audio

Související