Akademický malíř Roman Kubička pracoval také jako terapeut a přednášel studentům

27. červen 2020

Ve věku 71 let zemřel 16. června 2020 akademický malíř Roman Kubička. Uznávaný výtvarník působil dlouhá léta také jako pedagog na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a byl velkým jihočeským patriotem.

Roman Kubička se narodil v roce 1948 ve Volyni, ale pocházel ze starého selského rodu z nedalekých Nišovic. Rodový statek ovšem musel v 50. letech minulého století s rodiči opustit. Tatínek, označený za kulaka, skončil v píseckém vězení a maminka s malým Romanem byla internována ve východočeském Květinově.

Když na začátku 60. let komunistický režim zmírnil tlak, odešla rodina do Písku. Tatínek Romana Kubičky neměl jako politicky nepohodlný nárok na důchod, a tak do vysokého věku pracoval.

Různé profese vyzkoušel i Roman Kubička, než se mu v polovině 70. let podařilo dostat na vysněnou Akademii výtvarných umění v Praze. Studium zakončil v roce 1981.

Čtěte také

Výtvarné vzdělání pak zúročil v terapeutické práci. Té se věnoval v dětské psychiatrické léčebně v Opařanech a také na psychiatrickém oddělení českobudějovické nemocnice. Od roku 1986 navíc přednášel na katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

„Někdy v roce 1990 jsem šel po Písku a potkal ředitele jedné banky. Zastavil mě a říká: Pane Kubička, hrozně se vám omlouvám, že jsme vám před několika lety nedali ten devizový příslib,“ vzpomínal po letech akademický malíř jednu příhodu, která ilustruje absurditu normalizačních let.

„Nepletete si to, zeptal jsem se, já jsem nikam do ciziny jet nechtěl. Ne, ne, odpověděl, vy jste žádal o čtyřicet dolarů na předplatné odborného časopisu z ciziny. My jsme ale na to neměli kolonku, tak jsme vaši žádost museli zamítnout,“ vyprávěl.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.