V obýváku malého rodinného bytu nakreslil Jaroslav Kerles stovky vtipů. Teď vyšly v knize

16. prosinec 2019

Zhruba 500 vtipů Jaroslava Kerlese nabízí nová kniha. Nakladatelství Grada ji vydalo ve spolupráci s rodinou českobudějovického kreslíře k jeho nedožitým osmdesátinám.

„Uvažovali jsme o tom dlouho. Oslovili jsme Gradu, která vydává Velkou knihu vtipů různým autorům, a vyšli nám vstříc a vydali ji i tatínkovi, shodou okolností ještě v roce výročí jeho nedožitých osmdesátin,“ říká syn kreslíře Petr Kerles.

Nejlepší kreslené vtipy vybral částečně už sám Jaroslav Kerles za svého života. „Tatínek měl hodně vtipů ve starém rukopisu, a když pak vydával kalendáře, některé překresloval. Vybíral ty nejlepší, o kterých si sám myslel, že by stály za uveřejnění,“ vysvětluje Petr Kerles.

V knize jsou jednotlivé vtipy uspořádány do tematických bloků. „Je vtipné, že náš tatínek byl nemotorista, my jsme všichni nemotoristi, a hned na prvních stránkách knihy jsou vtipy jenom o autech. Možná proto, že byl zarytý nemotorista, si z toho rád dělal legraci a těch vtipů vymyslel hodně,“ popisuje Petr Kerles.

On sám má nejraději vtipy beze slov. „To byla i pro něho královská disciplína, vtip, kterému se smějete a nepotřebujete žádný komentář. Přitom u toho se karikaturista nejvíc nadře,“ dodává.

Podle druhého syna nebyl Jaroslav Kerles žádným salónním umělcem, nepotřeboval velké ateliéry a nestál o slávu. „Hlavně trávil čas s rodinou. To, co v knize vidíte, je obraz života našeho táty, takhle on žil, nic si nevymyslel, všechno má nějaký předobraz, nějaký námět,“ připomíná Marek Kerles.

Čtěte také

Téměř všechny vtipy vznikly u stolu v malém bytě, kde žila pětičlenná rodina. „Pracoval pořád doma. Vyhovovalo mu kreslit v obýváku a naproti jsme měli otevřeno do kuchyně, takže jsme byli pořád v kontaktu. Když byly děti malé, on se jim hodně věnoval, takže potom pracoval po nocích a dost ponocoval,“ vypráví manželka Věra Kerlesová.

Postavičky Jaroslava Kerlese byly typické. Autor kreslil například zakroucené boty, kterým se říkalo kerlesky. „To, co je v těch kresbách bytů, to je všechno z našeho domova, lampa, jakou jsme měli, křesla a tak dále,“ prozrazuje Věra Kerlesová.

S kreslířem strávila 53 let společného života. „Musím říct, že co mi zemřel, odešel mi humor ze života. Je to teď takové smutné, on i rád zpíval, takže u nás se zpívalo a bylo vždycky veselo. Jára v tom prostě moc chybí. Samozřejmě byly problémy, ale dovedli jsme se přes všechno přenést,“ uzavírá.

Reportáž z křtu knihy plné kresleného humoru Jaroslava Kerlese přinesl kulturní magazín Kavárna. Dále představuje audioverzi románu Radky Denemarkové Hodiny z olova a nový pohled historika Petra Čorneje na válečníka Jana Žižku.

Spustit audio

Související