Čestným občanem Tábora je muž, který inspiroval režiséra Jurského parku

23. listopad 2019 15:31

Akademický malíř Jan Sovák obdržel čestné občanství města Tábor. Šestašedesátiletý umělec, který je táborským rodákem, se celý život zabývá malířskými rekonstrukcemi pravěku.

V roce 1982 emigroval s manželkou, krasobruslařkou Danielou Jeriovou, přes Curych do Kanady. Po nelehkých začátcích v exilu se pak celosvětově proslavil i jako autor ilustrací sci-fi románu Michaela Crichtona Jurský park, podle kterého vznikl slavný film Stevena Spielberga.

Na udělení táborského čestného občanství zareagoval Jan Sovák víc než skromně. „No, moje první myšlenka byla, jestli jsem udělal dost, abych si to zasloužil. Druhou věcí je taková sentimentální vzpomínka na dětství, vyrůstal jsem tu do patnácti let a to nejhezčí období jsem prožil tady v Táboře,“ řekl.

Čtěte také

Do jihočeského města se vrátil po čtyřiceti letech. „Je to absolutně nádherné, i když jsem odjížděl, vždycky jsem říkal, že se vrátím zpátky, co nejdřív to půjde. Bohužel to z mnoha důvodů nevyšlo dřív než teď. Vrátit se zpátky do Tábora a jít tady zase po té dlažbě je nádherný pocit,“ popsal.

Jeho láska k pravěkému světu se zrodila také v Táboře. „Když nám vozili uhlí a skládali jsme ho do sklepa, bylo plné otisků, většinou flóry. Mě začalo zajímat, co ty otisky znamenají, a začal jsem si je malovat, to mi bylo sedm nebo osm let,“ vzpomněl.

Jan Sovák bývá označován jako novodobý Zdeněk Burian. S jeho dílem se pravděpodobně setkáme i na jihu čech, slavného malíře totiž oslovilo Husitské muzeum s nabídkou uspořádání výstavy.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související