Jen buď jak ta slunečnice! Jaroslavu Wykrentovi by právě bylo osmdesát

9. září 2023

Při vyslovení jména Jaroslav Wykrent mi okamžitě vytanou na mysli dvě písničky – obě křehké, něžné, krásné, ale nestejně známé. Jednak Růžová pentle, jednak Slunečnice.

Růžová pentle byla hitem a také plodem působení Jaroslava Wykrenta v populární přerovské kapele Synkopa, společně s pozdější hvězdou Pavlem Novákem v mladých letech. Když ji po čase natočil ještě jednou, ten pel romantické naivity už v intepretaci ztratila, nikoliv však v působivosti textu.

Ze školních škamen si sice vybavuji básnické jarní volání Vítězslava Nezvala: „Ó pentle s bělásky, chvějte se,“ ale pro mě lyrickou hodnotu slůvka v rámci pop music nejpronikavěji oslavil právě Jaroslav Wykrent.

Je ovšem zajímavé, že také Jiří Suchý a Jiří Šlitr spolu s Evou Pilarovou měli v šedesátých letech Růžovou pentli, jenže ne ve formě jemného vyznání.

Jde-li o Slunečnici zpěváka, autora, muzikanta i rozhlasáka Jaroslava Wykrenta, tak ta má přirozeně více písničkových konkurentek od folku až po swing. Ale mezi nimi Slunečnice Jaroslava Wykrenta, které mu bylo o víkendu osmdesát let a který zase v jiné písničce zpíval o Plné kapse slunečnicových semínek, docela jistě důstojně obstojí. A v čase na zahrádkách rozkvétajících jejích sestřiček příjemně vyzní. Jen buď jak ta slunečnice!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související