Horký den podle Jana Bošiny a legendárních Mustangů, kde už mohl uplatnit svůj humor Ivan Mládek

19. srpen 2023

Jeden horký den vstoupil do písničky skupiny, v níž se vystřídalo několik muzikantů později zvučných jmen. V širší známost vešla pod názvem Mustangové, ačkoliv zpěvák a kytarista František Prošek ji se svým bratrem, baskytaristou Vladimírem Proškem založil před osmapadesáti roky jako Westerny.

A opravdu v prvních letech tato skupina hrála spíše písničky ve stylu country and western. S příchodem banjisty a pak také zpěváka Ivana Mládka se Mustangové přimknuli nejenom k trampské muzice, ale také ke swingu a ke skifflu.

„Byla to profesionální trampská kapela, která se u nás jako jedna z prvních snažila mezi skladbami lidi intenzivně bavit. František Prošek přivítal moji iniciativu nespokojovat se jen s anekdotami a dal mi v pořadech volný prostor pro mé první dadaistické monology, překroucené pohádky, pódiové gagy,“ vzpomínal Ivan Mládek na Mustangy.

V kapele ve stejnou dobu působil také houslista, hráč na valchu a zpěvák Jan Bošina. Oba pánové spolu potom prožili pár šťastných let v populárním Banjo Bandu.

Ale ještě než stal známým, natočil Jan Bošina s Mustangy, tedy i s Ivanem Mládkem, na jaře roku 1974 vlastní písničku Horký den. A zdá se, že horké dny nekončí...

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související