Červencové ráno – to je duet Marty Kubišové a Waldemara Matušky vhodný pro tyto letní dny

15. červenec 2023

Časově se nacházíme uprostřed července, což poskytuje v zájmu aktuálnosti možnost zahrát písničku Červencové ráno z roku 1967 v rytmu příjemné bossa novy. Pokud jde o její autory, tak připadnu na Karla Mareše a textaře Petra Radu.

Mám-li na mysli skladatele, pianistu, režiséra, choreografa i herce Karla Mareše, tak tento rodák z Mladé Boleslavi začal svou kariéru jako pianista v Divadle ABC Jana Wericha. Tam začal spolupracovat s orchestrem Karla Vlacha i s dvojicí Suchý – Šlitr.

Karel Mareš mimo jiné vedl v Semaforu také velmi populární písničkové pásmo Ondráš podotýká, v němž se představily s rokenrolovým repertoárem mnohé tehdejší mladé hvězdičky jako Pavel Bobek, Miki Volek, Naďa Urbánková, Yvonne Přenosilová a další. No, a o doprovod se postaral modifikovaný Olympic.

Muž s kloboukem Karel Mareš, který byl objevitelem řady talentovaných zpěváků, včetně vlastně i Karla Gotta nebo Milana Drobného, a zemřel před necelými dvanácti roky, stál jako autor hudby za řadou velkých českých šlágrů jako Oliver Twist, Tam za vodou v rákosí, Divoký koně, Hvězda na vrbě, Fůra chyb, Jsi jako dlouhý most a mnoha dalších.

A pokud jde o Petra Radu, tak jeho životní a částečně i australská pouť skončila před šestnácti roky a vešly se do ní mnohé velmi dobré texty pro slavné české zpěváky a zpěvačky, nad které jistě ční Modlitba pro Martu.

A českobudějovická rodačka Marta Kubišová si i v tomto případě osvojila slova Petra Rady v duetu s Waldemarem Matuškou za doprovodu orchestru Karla Vlacha. Tak si poslechněte Červencové ráno.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související