Tys chtěl vidět, můj zlatej Jeníčku, jak zpívala Lída Pouzarová s Minnesengry

24. červen 2023

Do tohoto víkendu jsme vstoupili magickou a na pověry bohatou svatojánskou nocí, která předchází oblíbenému svátku svatého Jana Křtitele, proroka a mučedníka. Hudební pozdravení tedy skýtá pěknou příležitost pro blahopřání těm, kdo nosí toto hojně rozšířené křestní jméno, ať jsou oslovování v jakékoli jeho variantě – třeba zdrobněle Jeníčku!

Jak je tomu hned v několika jihočeských lidových písničkách legendárních Minnesengrů, Pamatuj, Jeníčku, pamatuj nebo Nesmíš, ty Jeníčku v půvabných úpravách Pavla Anděla Pokorného. Však také jeden Jeníček v této folkové skupině byl – Honza Borkovec, zpěvák, hráč na perkuse, textař a také diskžokej.

První album Nezacházej, slunce vyšlo Minnesengrům v roce 1977. A svěží komentář k němu napsal na obal tehdy dvaadvacetiletý mladík, později obávaný kritik a publicista, rovněž rodilý Jihočech a také nositel v tomto případě oslavovaného jména Jan Rejžek.

Tomu lidovky v podání Minnesengrů připadaly omamné jako lipový květ. Tehdy napsal: „Oprašují, co oprášeno býti má. Zatímco pro některé pop zpěváky je lidová píseň sezónním převlečníkem, Minnesengři by bez ní byli sotva poloviční,“

A za pravdu Janu Rejžkovi vlastně dá i písnička z této desky, kde je na obalu opakovaná chybka v jejím názvu. Lída Pouzarová, Minnesengři a Tys chtěl vidět, můj zlatej Jeníčku!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související