Autor Jindřich Brabec: Nejen Modlitba pro Martu, ale také Malovaný džbánku nebo Bílý psaní

27. květen 2023

Když jsem před několika týdny ve sváteční souvislosti vyzdvihnul v Hudebním pozdravení píseň Cesta, která v podání Marty Kubišové vyhrála před pětapadesáti roky Bratislavskou lyru, maličko jsem se dotknul rozdílnosti osudů autorů této písně a ještě slavnější Modlitby pro Martu, tedy textaře Petra Rady a skladatele Jindřicha Brabce. A právě od narození na druhém místě jmenovaného muže uplynulo 25. května přesně devadesát let.

Rodilý Pražan Jindřich Brabec si pozornost nepochybně zaslouží, vždyť od šedesátých let patřil k předním autorům v české pop music.

Učil se na piano a housle a už jako gymnazista hrál v tehdy známých orchestrech Ferdinanda Petra nebo Karla Vacka mladšího. Původně se však Jindřich Brabec živil jako učitel hudby, později i na vysokoškolské úrovni.

V druhé půlce šedesátých let byl redaktorem a dramaturgem Československého rozhlasu se specializací na jeho taneční orchestr a v těch časech vynikl rovněž jako dobrý hudební novinář. Byl spoluzakladatel časopisu Melodie.

Čtěte také

Od sedmdesátých let se Jindřich Brabec věnoval více komponování a pedagogické práci a až příliš vplynul do kulturní obce sloužící režimu třeba jako vedoucí skupiny Plameny.

Je autorem muzikálů jako Sestřičky nebo Zvonokosy, ale hlavně mnoha písniček s různými textaři, nejčastěji zřejmě s Jiřím Apltem. Dvě už byly zmíněny. Z dalších známých jmenuji Malovaný džbánku, Bílý psaní, Atlantis, Dej mi, lásko, naději, Mávej křídly snů, Nech tu lásku spát, Vlaky nebo Mosaznej džbán.

Od Jindřicha Brabce, jehož život se uzavřel na začátku července roku 2001 ve věku 68 let, si můžete v Hudebním pozdravení poslechnout méně známý song z roku 1968 otextovaný Jiřím Apltem v podání Yvonne Přenosilové – Čím lásku bráníš.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související