Cesta, která vyhrála před 55 roky Bratislavskou lyru, je jednou z nejlepších písniček Marty Kubišové

6. květen 2023

Je jedna písnička, která mi v podání Marty Kubišové spojuje květen 1945 a srpen 1968 v jeden smutný celek. Jmenuje se Cesta, napsali ji Jindřich Brabec a textař Petr Rada.

Stejní autoři se postarali o nejslavnější skladbu zpěvačky Marty Kubišové, hymnu listopadových událostí roku 1989 s velkými emocionálním nábojem a patosem. Jde samozřejmě o Modlitbu pro Martu.

Cesta žije ve stínu Modlitby. V osudovém roce 1968 ale vyhrála dokonce Bratislavskou lyru. Mimochodem, existuje i krátký film s touto písničkou ze šestého dílu seriálu Píseň pro Rudolfa III., v němž se Marta Kubišová v autě projíždí s Ivou Janžurovou okupovanou Prahou.

„Dneska už nám žádný nepoví, kdopak ji tam dal, harmoniku, kdo dal do křoví a kdo na ní hrál?“ Tak začíná Radův básnivý text jemně zachycující zklamané naděje a iluze...

Zajímavě rozdílná byla další cesta autorů, která se už uzavřela. Zatímco skladatel a dramaturg skupiny Plameny Jindřich Brabec posbíral v době normalizace nemálo oficiálních ocenění, Petr Rada v následující dekádě emigroval do Austrálie, kde vydával noviny Hlasy Čechů a Slováků.

Poslechněte si Cestu, jednu z nejlepších písniček českobudějovické rodačky Marty Kubišové, která ji natočila s orchestrem Karla Krautgartnera.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.