Láska tvá je poslední píseň, kterou napsal zpěvák, muzikant a Jihočech Dušan Vančura. Jeho Antikvartet ji natočil

29. duben 2023

Jsou to už tři roky, co chybí své rodině, přátelům a příznivcům Spirituál kvintetu jeho dlouholetý člen, kontrabasista a textař Dušan Vančura. Byl jednou z prvních, byť nepřímých obětí koronaviru.

Dušan velmi chybí také mně, a to i lidsky. Bylo pro mě vždy zážitkem poslouchat jeho vyprávění o muzice a lidech, jeho jazykovou kulturu i moudrost, a to všechno protkáno jiskřivým humorem.

Dušan Vančura z jihu Čech pocházející a v tomto kraji, v Mirochově u Chlumu u Třeboně, také léta žijící náhle odešel uprostřed práce. Právě dokončoval nahrávky svého Antikvartetu v českobudějovickém rozhlasovém studiu spolu s českokrumlovskými Medvíďaty Lukáše Holce pro nové dvojalbum Desatero setkání.

Střihem se posunu mnohem blíž k těmto dnům. S potěšením jsem od jeho paní Zuzky Vančurové přijal exemplář nového dvojalba Antikvartetu, které je milou a důstojnou poctou Dušanovi Vančurovi k jeho loňským prosincovým pětaosmdesátinám.

„Když Spirituál kvintet ohlásil, že brzy ukončí svou činnost, chtěl Dušan pokračovat s vlastní kapelou a udržovat své písně v živé koncertní podobě. Když nás v roce 2020 náhle opustil, rozhodli jsme se, že jeho plán dodržíme a poneseme poselství jeho textů dál.“ To jsou Zuzanina slova na konto této desky, která přináší ty zlaté písničky Spirituál kvintetu, Františka Nedvěda i Antikvartetu s Dušanovým otiskem.

Sama vybrala 28 písní, které s dalšími zpěváky Antikvartetu, tedy s Magdalenou Jungwirthovou, Tomášem Vávrou a Jiřím Maškem, v původní vokální úpravě Dušana Vančury přezpívala. Toto dvojCD  se jmenuje podle úplně poslední písničky, kterou Dušan Vančura napsal – Láska tvá. Tu si můžete v podání Antikvartetu, slavícího letos deset let od obnovení, poslechnout.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související