Svatý Jiří je patronem skautů, lilie je symbolem skautingu a vstoupila i do pěkné české písničky

23. duben 2023

Neděle 23. dubna je dnem svátku svatého Jiří, tedy všude jinde než v Čechách, na Slovensku a v Polsku, kde je v tento den uctívána památka umučeného svatého Vojtěcha. Svatý Jiří, statečný bijec draka a symbol boje dobra proti zlu, tedy v našich končinách ustoupil a v liturgickém kalendáři se přesunul na další den, 24. dubna.

Ovšem skauti ve světě slaví právě 23. duben, neboť svatý Jiří je patronem skautingu. Až donedávna mnoho skautských sdružení chodilo průvodem do kostela, kde se konala bohoslužba a kde skauti znovu potvrdili skautský slib.

Posláním skautingu, tohoto bohulibého hnutí, je všestranně vést děti a mladé lidi k plnění povinností vůči sobě, svému okolí i vyšším hodnotám. A tyto hodnoty jsou zaneseny právě do skautského slibu.

Skauting vznikl v roce 1907 a jeho duchovním otcem byl voják a na začátku 20. století anglický národní hrdina Robert Baden-Powell. Skauting rychle zapustil kořeny také v Čechách.

Je to už pár let, co mi poslal jeden posluchač, a určitě skaut, vinylový singl legendární české countrykapely Taxmeni z roku 1991. A jsem rád, že mohu právě v této bohulibé souvislosti přímo z něj zahrát.

Na první straně je totiž písnička Lilie skautská autorů Miroslava Roba a Josefa Sklenáře, který ji s Taxmeny také zazpíval. K tomu si dovoluji dodat, že skautským symbolem je právě lilie jako odkaz na čistotu lidského jednání.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.