Když chlap svléká tmu – herec, ale také zpěvák a hudebník Igor Orozovič si svými písničkami získal publikum

11. květen 2024

S hudebními nosiči je to v současnosti o dost jiné než dříve. CD přehrávače vlastní čím dál tím méně lidí a o vydávané tituly mají zájem už většinou pouze opravdoví milovníci hudby a žánrů jako klasická hudba a jazz. A třebaže kvalitně vyrobené vinyly zažívají obrodu, masové vydávání hudebních nahrávek je minulostí. Přesto se objevují tituly, které mohou vzbudit zřetelnější pozornost.

Teď konkrétně mířím k supraphonské novince (a k debutovému albu) velmi nadaného herce a muzikanta Igora Orozoviče nazvané podle jedné z jedenácti autorských písní Když chlap svléká tmu.  

U natáčení byli pod vedením producenta Filipa Jelínka skvělí muzikanti různých žánrů a hostovaly zpěvačky Aneta Langerová, Barbora Poláková a Kateřina Marie Tichá a vlastně i velká herečka Iva Janžurová. Album bylo pokřtěno na konci předešlého měsíce v pražském kulturním prostoru La Fabrika.

Čtěte také

Igor Orozovič, který kromě jiné proslul výraznou rolí v novém pojetí Balady pro banditu, a to i ve spojení s Jihočeskou filharmonií, se na tento debut už dva roky připravoval často vyprodanými koncerty po celé republice. Při nich jako zpěvák zaujal publikum tím, jak svým temným hlasem přesvědčivě interpretuje své šansony na pomezí rocku a popu.

K tomu se Igor Orozovič vyjádřil těmito slovy: „Byla to taková přirozená cesta. Nejdřív jsem si to celé chtěl osahat naživo. Vyzkoušet, jak mi bude před lidmi. Jestli je to vůbec bude bavit. Jestli to bude bavit mě. Taky jsem s kapelou, co se mnou statečně do toho neznáma vkročila, stavěl postupně repertoár a získával zkušenosti. Nemám vyhraněný žánr, který bych svojí muzikou uctíval. Spíš se postupně snažím najít svou vlastní podobu songů.“

A jedním z těch songů Igora Orozoviče je Holubí muž, který vyšel před albem i s doprovodným klipem. Ten je součástí Hudebního pozdravení.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související